Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un Mercury clasic, modificat superb la 1300 CP, a rămas fără frâne şi a provocat un accident în SUA, oferind lecţii de siguranţă celor de la bord

19 Iulie 2022 - 12:07
Redacţia PiataAuto.md
Istoria acestui Mercury Cornet clasic e una pe cât de tristă, pe atât de preţioasă ca şi lecţii de siguranţă pentru cei implicaţi, dar şi pentru oricine modifică maşini clasice, adăugându-le putere şi performanţă. Totul a început frumos, cu o lungă modificare superbă a unei maşini clasice, în mâinile unui proprietar care a investit ani de zile şi sute de mii de dolari în ea, pentru a-şi crea maşina de vis.
Maşina e din 1964, iar restaurarea ei completă în mâinile proprietarului, Russ Stover, a durat 23 de ani, a costat 208.000 dolari SUA în costuri totale pe care şi le-a notat Russ şi a însemnat şi două divorţuri pentru proprietar. Deci, costuri şi sacrificii enorme, investite într-o maşină fantastică obţinută la final.
Motorul a fost modificat prin supraalimentare cu compresor mecanic, având 1.300 CP în rezultat. Iar asta e mai mult decât avea Bugatti Veyron! Nu e vorba de motorul original de pe acest Mercury, ci de un V8 modern al General Motors, de 10,3 litri volum! Un motor modern, deci, cu o putere dusă până la valori fabuloase!
Doar că toate acestea s-au pus pe o caroserie care nu era neapărat prevăzută pentru asemenea putere şi mai ales frânele maşinii au rămas departe în urmă faţă de putere. Mai mult ca atât, ele au fost renovate ultima dată 17 ani în urmă, în etapele iniţiale ale lucrului la maşină. Şi aici a fost marea greşeală, or, nu poţi să te bizui pe frâne slabe, neverificate, atunci când ieşi să dezlănţui o maşină cu 1.300 CP fioroşi sub capotă.
Mai mult ca atât, proprietarul recunoaşte că pedala de acceleraţie rămânea adeseori blocată în anumite poziţii, iar uneori era nevoie să apese frâna pentru a tempera puterea motorului cu pedala într-o anumită poziţie. Şi totuşi, proprietarul maşinii a ieşit la o tură cu ea, alături de youtuber-ul care filma reportajul cu el.
Iar accidentul n-a aşteptat mult până a se produce. În apropiere de o intersecţie, pedala a rămas într-o poziţie în care dicta forţă motorului, iar când şoferul a apăsat frână, a constatat că a rămas fără ea, pur şi simplu, pedala neavând nicio reacţie. Maşina nu are vreo frână de mână adiţională, mecanică, ce-ar fi putut salva sau atenua situaţia, aşa că acest Mercury clasic nu mai putea fi oprit şi a ajuns să lovească puternic o Honda staţionată la semafor.
Şi pentru că Mercury e un model fabricat în 1964, în maşină nu există centuri de siguranţă normale, în trei puncte, ci doar în două puncte, în jurul brâului. Iar planşa de bord e de fier. Asta a însemnat că cei doi oameni de la bord au fost foarte puţin protejaţi în acest impact şi au avut de suferit. Youtuber-ul a rămas cu dinţii din faţă rupţi de la impact, de exemplu, şi cu buza care a trebuit suturată chirurgical, nemaivorbind de forţa loviturii propriu-zise.
Deci, toată situaţia s-a transformat într-un accident grav, iar cei doi oameni au avut nevoie de perioade lungi de recuperare. Din fericire au supravieţuit şi n-au rămas cu dizabilităţi, având doar cicatrice şi urme estetice. Însă toată întâmplarea l-a făcut pe youtuber să publice un video în care să pună accentele mai ales pe urmările de viaţă reală şi pe lecţiile pe care le-a învăţat în urma accidentului, îndemnându-i pe alţii să nu neglijeze în niciun caz aspectele de siguranţă pe care ei le-au neglijat. Frâne mai puternice şi verificate la timp, centuri în 3 sau 4 puncte ca-n motorsport, cască de protecţie — toate aceste elemente par logice şi necesare acum, post-factum, însă la momentul filmării nu păreau absolut necesare.
Vezi mai jos video-ul, care conţine şi momentul impactului, în imagini care ar putea fi considerare tulburătoare de unii dintre noi. Totuşi, beneficiul de siguranţă de viaţă reală şi concluziile sincere menţionate în acest video sunt mult mai preţioase şi utile pentru ca aceste greşeli să nu fie repetate de alţii.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter