Asigurarea auto obligatorie se scumpeşte semnificativ în Moldova, iar creşterea poate fi estimată din primele plătite anterior

12 August 2022, 08:49
Redacţia PiataAuto.md
Asigurările auto obligatorii se scumpesc semnificativ în Republica Moldova, din cauza majorării primei de bază de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare, cu 355 lei, de la 995 lei la 1.350 lei. Asta nu înseamnă, însă, o majorare cu exact 355 lei a tuturor poliţelor RCA.
Prima de bază e o cifră de bază în calculul asigurărilor, după care intervin o mulţime de factori care reduc sau majorează costul final al poliţei de asigurare — tipul transportului, numărul de persoane admise la condus, zona de reşedinţă a proprietarului (în oraşele mari asigurarea e mai scumpă), statutul de asigurat social al proprietarului (pensionar, persoană cu dizabilităţi, etc), vârsta şoferului, numărul de ani de experienţă în condus, capacitatea cilindrică a motorului, existenţa unei poliţei RCA în anii precedenţi şi numărul de accidente în care a fost declarat vinovat şoferul. Respectiv, de facto, preţul mediul al unei poliţe de asigurare auto obligatorie în Moldova a fost în anul 2021 de 854 lei, cu 141 lei mai puţin decât valoarea primei de bază de 995 de până acum.
Majorarea primei de bază de acum cu 355 lei înseamnă o creştere a acesteia cu 35,6%. Respectiv, pentru că majoritatea coeficienţilor enumeraţi mai sus se aplică drept multipli, ne putem aştepta ca preţul final al poliţei de asigurare să se majoreze cu un procent similar, iar dacă vorbim de valoarea medie a primei de asigurări, asta ar însemna circa 300 lei în plus. Fireşte, cei care plăteau anterior prime mai mici datorită unor maşini mai compacte sau a unor coeficienţi mai favorabili, vor simţi o creştere cu mai puţin de 300 lei. Cei care plăteau prime simţitor mai mari decât media de 854 lei, însă, vor simţi acum o creştere simţitor mai mare în valoare absolută, dar încadrată aproximativ în aceeaşi marjă de 35-38%.

CNPF a motivat decizia prin faptul că în ultimii ani companiile de asigurări ar înregistra pierderi pe acest capitol de asigurare, iar majorarea ar fi necesară pentru garantarea bunei funcţionări a mecanismului de despăgubiri RCA.
1
3,004
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!