Bateriile Tesla din casele din California au furnizat electricitate în reţeaua publică în primul experiment de stabilizare a suprasolicitărilor

22 August 2022, 10:57
Ilie Toma
Tesla vinde de mai mulţi ani baterii mari pentru casele particulare, cu denumirea Tesla Powerwall, iar acestea îşi au rolul fie pentru a stoca energia solară pentru cei ce au panouri, fie pentru a stoca energie pe timp de noapte, când e mai ieftină, şi a o folosi seara în orele de vârf. De mai mult timp, Tesla vorbea şi despre o viziune în care mai multe baterii în casele oamenilor ar putea acţiona ca factor de stabilizare a reţelei când aceasta e suprasolicitată, ele furnizând energia în reţea în asemenea momente, contra cost. Ei bine, de curând o situaţie excepţională din California a permis testarea în viaţa reală a acestei idei.
Acum un an, Tesla a propus deţinătorilor de Powerwall din California să participe într-un asemenea experimente de stabilizare cu bateriile lor, instalându-şi şi o aplicaţie mobilă. Ideea e simplă — când intervine o suprasolicitare de reţea, de exemplu în zile foarte călduroase când sistemele de aer condiţionat funcţionează la maxim, utilizatorii primesc o notificare că-n decursul a câteva ore, reţeaua de baterii, inclusiv bateria lor, va începe să furnizeze electricitate în sistem, pentru stabilizare. Utilizatorii primesc şi informaţia despre preţul unui kWh, care li se va plăti, preţ care e de obicei simţitor mai mare decât cel standard, cu care ei cumpără energia. Iar aceştia pot să nu facă nimic şi să admită folosirea energiei din bateria lor sau pot să aleagă să nu participe, şi să-şi păstreze electricitatea pentru ei.
Exact aşa s-a întâmplat şi acum, în primul mare eveniment de suprasolicitare, când utilizatorilor li s-a oferit un preţ de 2 dolari per kWh. Astfel, în funcţie de capacitatea bateriei şi energia stocată, proprietarii de baterii au câştigat între 10 şi 60 dolari. Necesitatea folosirii sistemului a survenit din cauza unei zile cu arşiţă record, iar 2.342 de baterii Tesla din casele oamenilor au participat la stabilizarea reţelei, furnizând 16,6 MW de putere în reţea, parametru echivalent cu al unei centrale de urgenţă pe cărbune, din cele care sunt activate doar în cazul suprasolicitărilor. Toată această reţea, numită Virtual Power Plant, adică o centrală electrică virtuală, a fost atât de eficientă în acest prim experiment din California, încât reţeaua electrică nu a trebuit să apeleze la o centrală de urgenţă pe combustibili fosili, energia bateriilor Tesla din casele oamenilor fiind suficientă.
Prin urmare, acest experiment a trecut acum cu brio, iar asta ar putea însemna că ideea de centrală electrică virtuală prin cooptarea bateriilor din casele celor ce cumpără baterii Tesla ar putea fi replicată şi în alte state din SUA, dar şi în alte ţări ale lumii.
0
1,020
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!