Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Cum arată cel mai mare parc fotovoltaic din Moldova, situat la Criuleni, şi câtă electricitate produce

5 August 2022 - 08:48
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul an, în Republica Moldova au fost inaugurate mai multe parcuri fotovoltaice mari, care, împreună cu consumatorii casnici care-şi instalează panouri, contribuie tot mai mult la mixul energetic final de producţie a electricităţii. Cel mai mare parc fotovoltaic actual se află la Criuleni, construcţia lui a fost finalizată în decembrie 2021, iar inaugurarea oficială a avut loc în februarie 2022. Mai mult ca atât, acest parc e construit cu suportul guvernului chinez, în beneficiul consiliului raional din Criuleni, în urma unei investiţii de circa 4 milioane de euro.
Parcul fotovoltaic are o suprafaţă de 8 hectare, pe care sunt situate 7.400 panouri fotovoltaice, conectate la 16 invertoare de mare capacitate. Capacitatea totală a parcului este de 2,8 MW. Din decembrie 2021 şi până în prezent, parcul fotovoltaic a produs şi livrat efectiv 2,65 GWh de electricitate. Energia e livrată în reţeaua naţională de electricitate, iar tariful reglementat la un asemenea tip de parc fotovoltaic a fost de 0,88 lei/kWh, după cum informează Guvernul Republicii Moldova într-un comunicat recent.
Pentru comparaţie, tariful pentru consumatorul casnic final e de 2,64 lei, prin urmare, diferenţa e încasată de compania de distribuţie. În decembrie 2021, Vasile Frunză, specialist în economie, investiţii şi relaţii externe din oraşul Criuleni, îşi exprima speranţa că preţul contractat va fi cuprins între 1,00 şi 1,80 lei per kWh.
Cei 2,65 GWh de electricitate livrată de la inaugurare până azi, la un tarif de 0,88 lei/kWh cuantifică o sumă de 2.332.000 lei. Profitul obţinut în din aceşti bani, după acoperirea costurilor operaţionale ale parcului fotovoltaic, va merge în bugetul raionului Criuleni.
Recent, guvernul Moldovei a mărit cotele alocate energiei regenerabile şi a simplificat procesul de obţinere a autorizaţiilor pentru racordări şi încheiere de contracte, cu scopul de a stimula investiţiile în soluţii de producţie a energiei regenerabile.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter