Deşi majoritatea modelor electrice au rânduri de ani înainte, un oficial Toyota face o declaraţie de neînţeles în SUA şi spune că nu există cerere

29 August 2022, 10:28
Redacţia PiataAuto.md
Toyota o dă din nou pe negarea a maşinilor electrice în SUA, emiţând declaraţii care sunt contrazise de situaţia actuală a pieţei şi nu se încadrează în nicio logică. Producătorul nipon îşi făcuse deja o reputaţie de sceptic absolut faţă de maşinile electrice, punându-le adeseori în lumina unor perspective sumbre, iar anterior ridicând întrebări legitime despre impactul lor real asupra planetei. Totuşi, în toamna anului trecut, într-o mişcare neaşteptată, Toyota a anunţat o avalanşă de 30 de modele electrice noi cu emblema Toyota şi Lexus, pregătite pentru următorii ani.
Primul dintre ele a fost Toyota bZ4X, iar la scurt timp după startul vânzărilor, s-a depistat o problemă majoră la elementele de fixare a roţilor, care sunt proiectate greşit şi se pot slăbi în timp, iar roţile pot cădea. Paradoxul e că problema pare profundă şi imposibil de rezolvat cu o vizită la service, iar cei de la Toyota declaraseră că încă n-au găsit soluţia, recomandându-le proprietarilor să nu meargă cu maşinile lor şi oferindu-le alte modele Toyota pe perioada reparaţiilor sau chiar propunându-le să le cumpere înapoi de la ei. Pe fundalul acestor probleme, vânzările lui bZ4X au fost oprite, iar alte modele noi din lista celor 30 deocamdată nu au fost lansate.
În lumina acestui eşec, Vice Preşedintele de vânzări a Toyota SUA, Jack Hollis, a vorbit în faţa jurnaliştilor auto din SUA şi le-a spus că nu există suficientă cerere pentru maşini electrice în SUA. Acesta a zis că piaţa încă nu e gata de maşini electrice, infrastructura de prize — la fel. Acesta a declarat că Toyotei i-a luat 25 de ani ca să popularizeze hibrizii, iar pentru maşinile electrice el nu vede aceeaşi tendinţă.
Situaţia pieţei îl contrazice total, însă. Majoritatea modelelor electrice au rânduri imense de aşteptare, cererea fiind mult mai mare decât capacitatea de a le produce. Tesla, cel mai mare producător de maşini electrice, vinde cantităţi uriaşe de vehicule, iar producţia e în creştere continuă, cu rânduri de luni sau chiar ani, în ciuda creşterii preţurilor. Până şi modelul electric al celor de la Toyota avea rânduri până la iniţierea recall-ului, deci, în acest context, să spui că nu există cerere e cel puţin bizar. Aşa că unul din comentariile jurnaliştilor a picat foarte piperat pentru Vice Preşedintele de vânzări Toyota în SUA: „Poate încercaţi să vindeţi o maşină electrică, căreia nu-i cad roţile înainte de a face asemenea afirmaţii?”. E cert că declaraţia oficialului Toyota în SUA a pus din nou într-o imagine proastă producătorul nipon în SUA, acesta părând să nege cu totul realitatea pieţei.
1
5,249
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!