Fostul fabricant de paste Mivina din Ucraina a devenit acum producător de maşini electrice din Vietnam cu ambiţii globale

1 August 2022, 16:04
Redacţia PiataAuto.md
Vietnam are, mai nou, un producător de maşini electrice cu ambiţii tot mai des enunţate de a concura la nivel global cu marii jucători în domeniu, precum Tesla, Lucid, Rivian, sau producătorii tradiţionali care şi-au făcut prezenţa în domeniul propulsiei electrice. În spune VinFast şi noi am scris câteva articole în ultimii ani, când VinFast lansase un SUV cu motor V8 ce promitea 300 km/h, iar apoi şi când promiteau că vor cuceri lumea cu SUV-ul electric VinFast e34. Ei bine, între timp planurile VinFast au ajuns şi la etapa în care vor să construiască o fabrică de 2 miliarde de dolari în Carolina de Nord, SUA, iar cea mai curioasă parte e că VinFast, de fapt, e deţinut de fostul fabricant de paste Mivina din Ucraina, paste care erau cândva un soi de mâncare accesibilă pentru studenţii şi din Moldova.
Foto: Captură dintr-un material promoţional Mivina de la începutul anilor 2000

Compania a fost fondată în 1993 cu numele de Technocom în Ucraina, de către vietnamezul Pham Nhat Vuong. Ea a creat pastele instant Mivina şi datorită lor a crescut la cifre de afaceri impresionante, fapt care i-a permis fondatorului să creeze şi o companie în patria sa, Vietnam, în anul 2000. Compania Vingroup a vândut marca Mivina şi toate operaţiunile sale din Ucraina către Nestle în anul 2010 pentru 150 milioane de dolari, iar de atunci a crescut în Vietnam până la cel mare conglomerat industrial din acea ţară, cu afaceri în cele mai diverse domenii. Iar în 2017 VinGroup a fondat şi marca auto VinFast, marcă ce a ajuns acum la ambiţia de a se afirma global, ba chiar de a construit şi un soi de gigafactory în SUA.
Atunci când vorbeam despre VinFast e34, noi spuneam că acea maşină exista doar digital, iar ţinta companiei pare să fie mai degrabă acumularea de investiţii şi listarea la bursă, înainte de existenţa unui produs impresionant. Într-o lume în care noul val de propulsie electrică a generat şi multe fraude sonore, precum producătorul de camioane electrice Nikola, de exemplu, ne întrebam, dacă nu sunt prea mult semne de îndoială şi în raport cu VinFast. Totuşi, în decembrie 2021 VinFast a fost produs în primele 100 exemplare de probă, livrate primilor clienţi din Vietnam. Între timp, modelul a fost redenumit, au apărut şi alte SUV-uri, toate numite după principiul VF8, VF9, aceste două modele fiind promise şi pentru Europa. Cifrele de produse ale maşinilor electrice nu sunt raportate separat pentru 2022, aşa că e neclar câte maşini s-au produs efectiv.
Ca şi chinezii de la Nio, care construiesc o fabrică în Ungaria, VinFast a anunţat că va oferi în SUA posibilitatea de a nu cumpăra bateria, şi a o putea schimba periodic pe alta încărcată. Vor exista şi pachete chirie lunară a bateriei, în funcţie de kilometrii parcurşi. În SUA niciun producător nu aplică o asemenea tactică, prin urmare strategia va fi unică pentru VinFast.
Câte din aceste planuri se vor transpune în realitate şi cum va fi întâmpinat VinFast pe piaţă, în SUA şi Europa, rămâne de văzut. Vietnamezii, însă, spun că conglomeratul lor, care pornit de la pastele Mivina din Ucraina, valorează 35 miliarde de dolari azi, iar succesul pe care l-au atins în tot soiul de domenii îi face încrezători că le vor reuşi să se afirme la nivel mondial şi cu automobilele electrice VinFast.
0
2,731
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!