În Rusia continuă să lucreze parţial doar 3 fabrici auto, iar producţia a fost depăşită de cea a Uzbekistanului

26 August 2022, 11:02
Redacţia PiataAuto.md
La jumătate de an de la invazia Rusiei în Ucraina şi valului de sancţiuni şi plecări benevole de pe piaţa Rusiei ce au urmat, situaţia industriei auto rămâne a fi una lamentabilă, cifrele de producţie ale Rusiei fiind depăşită deja până şi de Uzbekistan. În prezent, doar 3 fabrici auto funcţionează în regim parţial.
Cele 3 fabrici sunt AvtoVAZ, UAZ şi Haval. În iulie 2022, de exemplu, toate cele 3 fabrici împreună au produs 19,4 mii de automobile, ceea ce e cu 80,6% mai puţin decât în iulie 2021. Toate celelalte fabrici stagnează în continuare, unele fiind închise, altele fiind transmise în gestiunea statului, iar altele stând într-o perioadă neclară de sistare pe termen nedeterminat a producţiei.
La nivelul de 7 luni, inclusiv primele 2 luni în care fabricile funcţionau normal, în Rusia s-au produs 300 mii automobile, cu 64,2% mai puţin decât anul trecut, dar statistica pentru primele două luni vine dintr-o altă perioadă, înainte de apariţia contextului actual. Mai relevantă e comparaţia pe trimestrul 2, spre exemplu, când în Rusia s-au produs doar 13,6 mii maşini, cifră care a fost depăşită până şi de Uzbekistan, care a produs 34 mii automobile, iar cifra Uzbekistanului e aşteptată să crească datorită punerii în producţie de noi modele SUV Chevrolet la cea mai mare fabrică locală, UZ Auto Motors, astfel încât estimările din prezent arată că până la sfârşitul anului curent Rusia va fi devansată de Uzbekistan la producţia anuală de maşini cu circa 80-100 mii automobile.
0
4,184
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!