Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Moldova şi Ucraina au inaugurat un nou segment de cale ferată, între Basarabeasca şi Berezino, care a fost nefuncţional timp de 25 ani

23 August 2022 - 08:54
Redacţia PiataAuto.md
După exact 2 luni de lucrări de construcţie, Moldova şi Ucraina au inaugurat ieri un nou segment de cale ferată, între oraşul Basarabeasca din sudul ţării şi orăşelul Berezino din sud-vestul Ucrainei. Timp de 25 de ani, acest segment a fost nefuncţional, din motive inexplicabile, iar acum va asigura noi căi de comunicare feroviară între Ucraina şi Moldova, ocolind regiunea transnistreană.
Necesitatea pentru acest tronson feroviar a apărut ai ales după ce Ucraina şi-a demontat calea ferată ce o conecta cu regiunea transnistreană, în contextul războiului actual. Moldova are câteva alte căi de comunicare în nord cu Ucraina şi mai multe în est, însă în regiunea de sud exista doar o incizie izolată spre Bolgrad, iar conexiunea cu Berezino fusese dezactivată la sfârşitul anilor 90. Reconstrucţia de acum a segmentului va însemna pentru Ucraina posibilitatea de a exporta mărfuri spre Moldova, România şi UE pe această cale, iar pentru Moldova — de a importa sau exporta în Ucraina sau de a folosi portul din dunărean din Ismail din Ucraina. Deocamdată segmentul va fi folosit doar pentru circulaţia trenurilor marfare.
Noul tronson, inaugurat acum, are o lungime de 23 km, dintre care doar 1,2 km sunt pe teritoriul Republicii Moldova. Calea Ferată a Moldova a alocat peste 1 milion de euro pentru construcţia acestui segment feroviar.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter