Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Prima autostradă din Germania împlineşte 90 de ani, iar pe ea se circulă şi-n prezent

3 August 2022 - 16:11
Redacţia PiataAuto.md
Autostrăzile sunt esenţa infrastructurii auto din Germania, iar caracteristica lor de a fi implicit nelimitate în viteza maximă le-a conferit şi mai multă notorietate. Ei bine, puţini ştiu, dar prima autostradă din Germania, numită A555, a fost inaugurată acum 90 de ani, la 6 august 1932, după 3 ani de construcţie.
Foto: Autostrada A555 în prezent

Autostrada A555 are 18 kilometri lungime şi conectează oraşele Bonn şi Koln. Spre deosebire de autostrăzile din zilele noastre, ea nu avea o barieră centrală de separare a sensurilor, ceea ce azi nu i-ar permite să se califice drept autostradă. Avea 3 benzi late şi abia între anii 1964 şi 1966 a fost lăţită la 6 benzi.
Foto: Imagine din perioada lărgirii autostrăzii, între 1964 şi 1966

Însă până şi atunci, în 1932, drumul A555 avea câteva atribute importante de autostradă. În primul rând nu avea intersecţii la acelaşi nivel, ci joncţiuni denivelate, pe care se urca şi cobora. Cu excepţia zonelor de accelerare şi decelerare de la cele două capete, 15 km erau practic drepţi, drumul fiind îngrădit pe margini. Şi, poate cel mai important atribut, A555 a beneficiat din prima zi, din august 1932, de statutul de lipsă a unei limite legale de viteză pe cei 15 km drepţi ai săi!
Iar asta îi motiva încă pe atunci pe posesorii de maşini puternice să accelereze până la viteze maxime cu maşinile lor. Deja atunci, în primele luni, era frecvente cazurile când maşinile goneau cu peste 200 km/h. Doar cele mai puternice, fireşte, puteau atinge asemenea viteză, dar vestea autostrăzii nemţeşti s-a dus repede.
Iar inaugurarea acestei autostrăzi a avut loc cu jumătate de an înainte ca naziştii să fi venit la putere în Germania, spulberând astfel mitul că aceştia ar fi inventat autostrada. Ca multe alte dictaturi, aceştia şi-au atribuit pur şi simplu meritele şi au stăruit pe construcţia mai multor autostrăzi, atribuindu-le drept o realizare proprie.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter