Salonul Auto de la Geneva nu va avea loc nici în 2023, în schimb elveţienii vor organiza unul în Qatar

19 August 2022, 14:39
Redacţia PiataAuto.md
Salonul Auto de la Geneva nu va mai avea loc nici în anul viitor, în 2023, organizatorii anunţând că au anulat evenimentul. Este pentru al 4-lea an consecutiv, când salonul auto de la Geneva nu are loc, după anularea criticată vehement din anul 2020, la începutul pandemiei, când cei din Geneva au decis în ultimul moment anularea evenimentului, atunci când majoritatea standurilor erau construite, iar participanţii erau deja în drum.
Mai mult ca atât, atunci se spunea că elveţienii ar fi refuzat să ramburseze banii producătorilor auto, iar aceştia ar fi fost şi mai iritaţi de faptul că organizatorilor li se solicitase să amâne evenimentul din timp, pentru că pandemia deja se răspândea. Însă organizatorii ar fi aşteptat să se declare stare de urgenţă în Elveţia, pentru a putea invoca forţa majoră şi a fi în drept să nu ramburseze banii producătorilor. Această atitudine, însă, a însemnat că acea ediţie, a 90-a la număr, care nu a mai avut loc, a fost şi ultima.
Foto: Salonul auto de la Geneva în anii săi de glorie

Cei de la Geneva au încercat să organizeze salonul în 2021, iar autorităţile elveţiene erau gata să le dea susţinere financiară, cu condiţia garanţiei de a organiza salonul şi a unui delegat din partea consiliul Genevei în board-ul de management. Organizatorii au refuzat, iar salonul nu a avut loc atât din cauza contextului pandemic, cât şi din cauza lipsei de interes a producătorilor. Iar situaţia s-a repetat şi în 2022. Acum, pentru ediţia din 2023, organizatorii nu mai pot invoca direct pandemia, aşa că menţionează că motivele ar fi „incertitudinea în economia globală şi geopolitică, precum şi riscurile legate de evoluţia pandemiei”. Aceştia menţionează şi faptul că mărcile auto nu vor să-şi asume vreo participare în Europa în iarna ce va urma, făcând aluzie la criza energetică. Aşa că ediţia care trebuia să aibă loc în februarie 2023 nu va mai avea loc.
Foto: Posterul primei ediţii de salon auto, de acum peste 100 de ani

În schimb, organizatorii salonului auto de la Geneva anunţă că vor organiza în noiembrie 2023 un salon auto în Doha, capitala Qatarului, pe care, paradoxal, îl vor numi tot Salonul Auto de la Geneva din Qatar. Sună un pic absurd, fireşte, dar numele Geneva dă notorietate. Cea care va plăti costurile de organizare în Qatar e agenţia turismului de acolo, aşa că elveţienii sunt mai feriţi de riscuri în evenimentul din Orientul Mijlociu.
Şi acum, marea întrebare e dacă ceea ce se întâmplă cu salonul auto de la Geneva e un simptom al unui fenomen sau o simplă continuitate de evenimente nefaste. Poate nu mai e nevoie în general de acele saloane auto în stil clasic, pentru că şi-au pierdut relevanţa? Sau e problema doar în maniera şi deciziile nefaste ale organizatorilor din Geneva? Cert e că al 4-lea an de salon de la Geneva anulat ar putea însemna că acest eveniment nu va mai fi organizat niciodată, cel puţin nu în acea formulă clasică.
0
1,322
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!