Serviciul Starlink de internet prin sateliţi al SpaceX a devenit disponibil în Republica Moldova, în cea mai mare parte a ei

4 August 2022, 11:22
Redacţia PiataAuto.md
După ce în primul trimestru al acestui an anunţam că Starlink a fost activat în regim de urgenţă pe teritoriul Ucrainei, pentru a ajuta ţara vecină să-şi păstreze active comunicaţiile în vreme de război, cei de la Starlink promiseseră şi o extindere a serviciul pe bază comercială în Moldova în trimestrul III al acestui an. Ei bine, acum promisiunea a fost îndeplinită şi Republica Moldova este acoperită în cea mai mare parte de serviciul Starlink.
Starlink e un serviciu de internet în care semnalul nu e livrat prin cablu sau prin turnuri terestre ale reţelelor de telefonie mobilă, ci prin sateliţi, lansaţi de SpaceX. Poziţionarea sateliţilor îl face un serviciu disponibil indiferent de cât de izolat este locul, esenţial e ca antena să aibă acces pentru a fi orientată spre cer. Kit-ul Starlink constră într-o antenă, un modul cu rol de modem şi transformator de semnal, şi un modul adiţional pentru antenă, iar după instalare softul sistemului te ajută pentru instalarea corectă a antenei.
În Moldova, kit-ul Starlink e vândut de compania americană cu 13.800 lei, echivalentul a circa 700 euro. Încă 2.730 lei trebuie plătiţi pentru livrare, iar abonamentul lunar pentru acest serviciu este de 2.290 lei, deci circa 115 euro.
Teritoriul Republicii Moldova e acoperit în cea mai mare parte, cu excepţia unei zone de circa 10-15 km lăţime din apropiere cu Ucraina. Semnalul e activ şi pentru o parte din regiunea transnistreană, spre exemplu oraşul Dubăsari e acoperit, iar Tiraspol — nu. Totodată, în partea de nord nu e acoperită decât parţial Soroca, nu e acoperit deloc Briceni, iar la sud nu sunt acoperite Taraclia, Ceadîr-Lunga şi Ştefan-Vodă.
Foto: Harta acoperirii Starlink, cu albastru deschis e marcată zona disponibilităţii serviciului
0
4,156
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!