Tesla promite că va livra primele camioane electrice de serie Semi în acest an, iar prima versiune va avea 800 km autonomie

14 August 2022, 10:52
Redacţia PiataAuto.md
Tesla promite camioanele electrice Semi de atât de mult timp, încât dacă în 2017 cineva ar fi acces la o universitate, azi deja a şi absolvit cursurile. Pe atunci, în 2017, Tesla promitea că va începe producţia de serie în 2019, iar termenul a tot fost amânat de nenumărate ori, iar acum Elon Musk a anunţat că va livra prima versiune a camioanelor sale în acest an, iar ele vor avea 800 km autonomie.
De fapt, Tesla a produs o partidă experimentală de camioane şi anul trecut, şi-n acest an, iar unii clienţi le folosesc deja în regim de testare. Dar, totuşi, camioanele de serie pe care le-ar putea cumpăra oricine, încă n-au ajuns la clienţi. Iar ultimele amânări erau motivate de insuficienţa bateriilor pe piaţă, or, un camion Tesla Semi are nevoie de o cantitate uriaşă de baterii.
Versiunea care urmează a fi lansată prima în producţia de serie e cea care dispune de cea mai mare autonomie, estimată la 500 mile sau 800 km. Tesla indică un consum de imediat sub 2 kWh/milă parcursă, ceea ce ar însemna că o baterie capabilă să asigure 500 mile realiste ar trebui să aibă circa 1.000 kWh de capacitate netă. Iar asta înseamnă 1 MWh de baterii! La densitatea energetică actuală a bateriilor folosite de Tesla, această capacitate, bateriile camionului electric Tesla Semi ar trebui să cântărească circa 4-5 tone, doar ele!
Fireşte, asta va tăia foarte mult din capacitatea efectivă de transport, or, camioanele trebuie să se supună unor limite de masă totală, chiar dacă cele electrice beneficiază de 1—2 tone în plus de permisivitate în unele ţări. Pe de altă parte, dacă în cazul camioanelor electrice produse deja de alte mărci autonomii de circa 300 km sunt adeseori criticate ca fiind prea mici, camioanele Tesla vor avea avantajul de a oferi energie suficientă cât pentru o tură completă de 8-10 ore de condus.
Pe lângă versiunea de 500 mile, vor exista ulterior şi camioane Tesla Semi cu baterii de circa 600 kWh, care vor oferi 300 mile autonomie, adică circa 480 km.
0
1,674
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!