Top 10 istorii auto despre moldoveni şi Moldova din ultimul an, pe care să le admirăm de Ziua Independenţei Moldovei

27 August 2022, 09:29
Redacţia PiataAuto.md
27 august înseamnă Ziua Independenţei Republicii Moldova, iar azi marcăm 31 de ani de când ţara şi-a declarat independenţa faţă de URSS. Anul trecut, la 30 de ani de independenţă, publicam un articol în care arătam cum a reuşit să se dezvolte industria auto din Moldova timp de 30 de ani, arătând că, deşi ţara a pierdut unele uzine precum cea de tractoare, are în schimb zeci de alte fabrici pe teritoriul său care produc componente din cele mai sofisticate pentru maşini. Astăzi, însă, vrem să ne amintim pe scurt de 10 istorii auto despre moldoveni şi Moldova doar din ultimul an, pe care le-am publicat în acest răstimp şi care pot fi admirate în special azi, de ziua în care ar trebui să fim şi mai mândri de lucrurile frumoase care se fac în ţară.
O echipă din Bălţi produce componente pentru supercharger-e Tesla şi Apple

În oraşul Bălţi există o echipă de oameni, care s-au mobilizat şi au format şi organizat împreună cu investitorul lor — un conglomerat internaţional — o fabrică de producţie a inductoarelor toroidale, un component cheie din încărcătoarele moderne de toate dimensiunile, inclusiv ale celor de la Tesla şi Apple. I-am vizitat direct la fabrica lor, care e condusă de oamenii din Moldova, şi am reuşit să discutăm şi cu marele şef al companiei din Germania, pentru a-i asculta experienţa despre investire în Moldova.
Foto: Producţia componentelor la Bălţi

La Străşeni există un centru educaţional pentru ingineri, creat cu susţinerea fondatorului echipei de Formula 1 Haas

Străşeni are unul din cele mai mici colegii inginereşti din Moldova, însă e şi unul din cele mai specializate şi dotate. Iar acolo există şi un centru educaţional, cu maşinării industriale adevărate, folosite în marile fabrici ale lumii, maşinăriile fiind produse şi donate de Haas, compania fondatoare a echipei de Formula 1 cu acelaşi nume. Ce pot face ele şi cum ajută studenţii ingineri din Moldova, vezi în articolul complet.
Foto: Centrul educaţional Haas din Străşeni

Moldova produce la Ungheni tapiseriile scaunelor pentru Porsche 911, Taycan, Audi e-tron GT şi o o listă lungă de modele Mercedes

Istoria asta e una care impresionează profund, mai ales pentru că despre existenţa acestei fabricii Lear din Ungheni ştiu mulţi, însă ea fusese întotdeauna relativ închisă pentru public şi presă, or, tot ce se fabrică acolo pleacă spre export, în raport de 100%. Noi am reuşit să-i convingem să-i vizităm şi să intrăm în etajele acelei fabrici imense, pentru a vedea ce se produce acolo şi cum. Şi am aflat, spre exemplu, că toate modelele Porsche 911, actuale, în absolut toate motorizările şi versiunile, au doar scaune fabricate la Ungheni, în Moldova! Iar pe lângă asa şi o mulţime de alte lucruri fascinante.
Foto: Fabrica din Ungheni

O echipă de tineri ingineri din Moldova construieşte drone de concepţie proprie, pe care le-a exportat pe toate continentele

Asta e una din cele mai recente istorii publicate şi e totodată şi una din cele mai fascinante. I-am vizitat în Chişinău pe Anton Danici şi echipa sa, care concep, calculează şi produc drone extraordinare, tehnologizate şi moderne, de uz civil.
Foto: Producţia de drone în Moldova

O echipă de ingineri din Chişinău proiectează componente pentru motoarele navale mari şi generatoare mici

Deşi Moldova nu construieşte nave, avem o echipă de ingineri care proiectează componente pentru motoarele navale mari, dar şi pentru tot soiul de alte componente industriale. Iar serviciile lor de proiectare, parte a unui conglomerat italian, sunt exportate marilor companii producătoare de motoare navale din Finlanda şi din restul lumii. I-am vizitat acum câteva luni pentru a cunoaşte tot ce fac ei direct.
Foto: Un motor naval mare, de tipul celora pentru care proiectează componente inginerii din Moldova

Istoria a două surori din Moldova, care muncesc de 3 ani şoferiţe de camion în SUA, au propria companie şi au deschis şi un restaurant

Moldova nu poate fi descrisă azi fără comunitatea moldovenilor care au plecat din ţară, şi-au atins succesul acolo şi eventual transpun acel succes şi în Moldova. Iar în ultimul an am publicat o istorie în urma unei discuţii directe cu protagonistele, despre două surori din Moldova, care eu emigrat în SUA şi au început prin a munci şoferiţe de camion, dar şi-au fondat repede propria companie de transport cu camioane Volvo şi au mai şi inaugurat un restaurant. O istorie excepţională despre două surori care ştiu că pot conta doar una pe cealaltă acolo, departe.
Foto: Cele două surori moldovence din SUA, alături de unul din camioanele lor

Moldova a lansat primul său satelit, graţie Universităţii Tehnice din Moldova

Recent, Moldova a reuşit să lanseze primul său satelit în spaţiu, TUMnanoSat, el fiind deja şi lansat pe orbită cu succes. A fost rezultatul eforturilor de la inginerilor din Moldova, dar şi a colaborării lor internaţionale, cu ingineri din România şi cu agenţia spaţială a Japoniei.
Foto: Captură din timpul lansării pe orbită a satelitului din Moldova

Moldova a lansat mai multe parcuri fotovoltaice mari în ultimul an

Moldova a reuşit să lanseze mai multe parcuri fotovoltaice mari, cu capacităţi importante de producţie a electricităţii pe bază solară. Doar în ultimele luni am scris despre parcul de la Bilicenii Vechi şi cel de la Criuleni, cel mai mare din ţară.
Foto: Parcul fotovoltaic de la Criuleni

O echipă de ingineri din Moldova vrea să producă autobuze electrice la fosta uzină de tractoare din Chişinău şi au investiţiile necesare acumulate

Această istorie a stârnit poate cea mai mare admiraţie din ultimele luni, mai ales când am aflat că acea echipă de ingineri are deja experienţa de a fi livrat componente esenţiale pentru troleibuze şi autobuze electrice în peste 120 de oraşe ale lumii, iar acum vrea să formeze o fabrică de autobuze electrice la Chişinău, având şi 4 milioane de euro acumulaţi din banii proprii pentru asta. E încă o istorie în desfăşurare şi vom urmări dacă le reuşeşte ideea sau dacă întâmpină piedici.
Moldova a avut şi câteva evenimente frumoase, dedicate pasiunii auto în ultimul an

Mai puţine ca de obicei, din motive evidente, dar în Moldova există pasionaţi care au dorinţa şi curajul de a organiza evenimente frumoase, dedicate pasiunii auto. Putem menţiona evenimentul dedicat maşinilor clasice din toamna anului trecut şi cel dedicat motocicletelor, din primăvara acestui an.
Extra: Mobilizarea moldovenilor în ajutor

De jumătate de an încoace, trăim într-un alt context regional, care ne face să ne preţuim independenţa şi mai mult, iar această listă de zece subiecte auto n-ar fi complete fără unul în plus, în care să ne amintim despre modul admirabil în care moldovenii au sărit în ajutor refugiaţilor din Ucraina. Una din istorii, pe care am publicat-o, se referea la două familii din Ucraina, cu maşini electrice Nissan Leaf, care au fost ajutat la miez de noapte de moldoveni. E doar o istorie din miile de asemenea istorii, dar ne aminteşte cum pot fi moldovenii, de fapt.

La mulţi ani de independenţă, Moldova!
0
1,364
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!