Toyota n-are încă o soluţie la problemele lui bZ4X şi le propune proprietarilor să le cumpere înapoi maşinile electrice

5 August 2022, 11:04
Redacţia PiataAuto.md
După ce s-a lăsat atât de mult aşteptată şi a promis o adevărată avalanşă de modele electrice, Toyota a păşit cu siguranţă cu stângul în lumea acestui tip de propulsie, prin lansarea lui b4ZX. Nu doar că modelul e apreciat ca unul mediocru în cele mai multe teste, dar o problemă mecanică depistată în luna iunie, din cauza căreia maşinii îi puteau cădea roţilor, s-a dovedit a fi mult mai complexă, iar cei de la Toyota încă nu au soluţia cum s-o rezolve.
În luna iunie, când scriam despre acel recall, se anunţa că problema ar fi într-un şurub al butucului roţii, prea slab strâns. S-a anunţat că recall-ul va începe în curând, iar între timp proprietarii erau sfătuiţi să nu-şi conducă maşinile electrice, producătorul nipon fiind gata să le recompenseze cheltuielile neprevăzute. Ei bine, între timp se pare că problema ar fi mai gravă, şi nu pentru că un singur bolt n-ar fi strâns corect la fabricare, ci pentru că proiectarea acelei părţi a suspensiei pare a fi greşită, ceea ce face ca după strângerea corectă din service, aceleaşi bolturi să fie predispuse din nou la slăbire şi, în rezultat, roţile pot cădea. Tocmai de asta, nu există o soluţie rapidă, spun inginerii Toyota, iar de mai bine de o lună încoace Toyota încă n-a anunţat cum va rezolva problema.
Totuşi, proprietarii au fost invitaţi cu maşinile în service, şi în locul lui bZ4X li s-a oferit o maşină temporară la schimb, producătorul indicând şi o limită de carburant pe care e gata s-o compenseze pentru proprietarii afectaţi. Acum, după o lună de ezitări, primii proprietari care şi-au dus maşinile în service şi stau în aşteptare de atâta vreme, au început a primi scrisori de la Toyota în care li se propune şi opţiunea ca producătorul să le cumpere înapoi maşinile electrice, scăpându-i de bătaia da cap. În mesajele de informare se menţionează că preţul exact va fi discutat cu fiecare cumpărător în parte, în dependenţă de maşină, stare şi alte circumstanţe.
Fireşte, atitudinea producătorului de a încerca să le compenseze clienţilor toate problemele provocate e una civilizată şi lăudabilă. Partea de neînţeles, însă, e cum a putut un producător precum Toyota admite erori atât de elementare de proiectare a unui model construit pe o platformă modulară absolut nouă, la baza căreia trebuiau să stea 30 de modele electrice, pentru următorii 8 ani.
0
22,839
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!