Un canadian a parcurs peste 1 milion şi 280 mii km cu un Porsche 911, pe care şi l-a cumpărat acum 46 de ani şi-l mai conduce până în prezent

2 August 2022, 16:38
Ilie Toma
Se zice pe bună dreptate că Porsche-urile 911 sunt printre cele mai plăcute maşini de condus din tot ce a creat omenirea. Dar, pentru că au statut de legende şi pentru că ajung să coste mult, puţini sunt cei care se încumetă să le conducă în continuu, pentru sute de mii sau chiar milioane de kilometri. Totuşi, canadianul Bill MacEachern îşi conduce Porsche-ul său aproape zilnic de 46 de ani de încoace, până în prezent, iar de curând a atins 800 mii de mile cu el, echivalentul a 1.287.488 km!
Bill e originar din Toronto, Canada, dar spune că a crescut influenţat mai ales de muscle-car-urile americane. Prima sa maşină de adolescent a fost un Oldsmobile, despre care-şi aminteşte că era bună pentru a scoate sunet frumos de motor şi a accelera în linie dreaptă, dar care avea manevrabilitatea unui camion cu cisternă de lapte în viraje. La începutul anilor 70, încă tânăr fiind, a avut ocazia să facă un test drive cu un Porsche 911 roşu. Nu i-a venit să creadă, atunci, că o maşină poate fi atât de agilă şi integră, şi totodată confortabilă.
Experienţa l-a marcat pe viaţă, întrucât în scurt timp a decis să cumpere un 911 incipient din numele companiei sale specializată în curăţarea covoarelor, care se afla în plină expansiune. Te-ai fi aşteptat ca o asemenea companie să aibă van-uri cu care să transporte covoarele, dar când e vorba de emoţiile unui Porsche 911, de multe ori raţiunea e eclipsată.
În 1972 a văzut un Porsche 911 turbo evoluând în cursa Can-Am şi a rămas fascinat de ideea unui motor turbo pe un 911. Peste ceva timp, Porsche Canada a început a vinde modelul 930, care era mai cunoscut publicului drept 911 Turbo. Bill a mers într-un showroom să vadă unul. Vânzătorul, însă, a încercat să convingă să ia ceva mai puţin puternic, spunându-i că un 930 ar putea fi mult prea „sălbatic” pentru el. Bill nu l-a ascultat, însă n-a putut să-şi cumpere imediat maşina.
Venise şi criza petrolului din 1973, iar un Porsche turbo nu părea deloc o decizie bună. Totuşi, către 1975, Bill recăpătase încrederea în achiziţie şi a mers într-un final, în toamna acelui an, să-li comanda Porsche-ul la care visa. În mai 1976, maşina i-a fost livrată, cu 23 km de odometru. Era primul Porsche pe care-l cumpărase pe numele său. A urcat la volan şi a plecat conducându-şi visul. Era încă un tânăr om de afaceri, burlac la acea vreme.
Foto: Bill lângă Porsche-ul său, în anul 1978, la 2 ani de la achiziţie

Multe din evenimentele din viaţa sa, care au urmat, au fost corelate cu cifra de parcurs de pe odometrul Porsche-ul său. La 4.312 km s-a căsătorit. La 13.800 km i se născuse primul copil. Apoi au urmat zeci de mii de kilometri, apoi sute de mii.
Prima defecţiune mai serioasă, care risca să-i distrugă propulsorul boxer, şi care l-a impus să nu mai conducă mai departe până repară maşina, a fost la 641 mii km, defecţiunea fiind la ventilatorul motorului. Primul accident a fost la circa 850.000 km, în 2009, cu un SUV, dar din fericire Porsche-ul n-a fost grav avariat.
În 2012, Porsche-ul lui Bill a atins cifra de 1 milion de kilometri parcurşi, deşi odometrul maşinii e în mile, de fapt. Bill a continuat, însă, să-şi conducă maşina în regim cotidian, aşa că în 2017 ea atingea 725 mii mile, echivalentul a 1.166.000 km parcurşi.
Şi nici măcar atunci Bill nu s-a oprit din a-şi conduce maşina de vis. A continuat să o savureze, chiar dacă e încărunţit deja. De curând, Bill a anunţat că atins 800.000 mile cu maşina sa şi a publicat şi o fotografie cu odometrul Porsche-ului său. Iar asta înseamnă deja aproape 1,3 milioane de kilometri! Şi nici măcar aici Bill nu se opreşte, iar de la publicarea imaginii şi până în prezent a mai parcurs câteva mii de mile, deci e probabil ca deja să fi depăşit cifra de 1,3 milioane de km.
Aşadar, acest om din Canada a îmbătrânit alături de maşina sa, care i-a fost alături de la burlăcie până la pensie. Chiar dacă Porsche-ul său cu motor de 3,0 litri e unul ce a fost produs în numai 2.819 exemplare şi ar fi valorat o avere dacă ar avea o condiţie mai puţin rulată, Bill i-a simţit adevărata valoare a maşinii mai plenar decât orice colecţionar care ar fi ţinut-o în garaj! Scopul lui e să ajungă la 1 milion de mile, deci mai are încă circa 300.000 km de parcurs. Important e să-i ajungă timp s-o facă!
1
25,266
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!