(VIDEO) Acesta e un camion autonom din SUA, care a fost învăţat să oprească la indicaţiile poliţiei şi să prezinte actele la control, dar procesul e anevoios

9 August 2022, 15:20
Redacţia PiataAuto.md
Vehiculele autonome au ajuns la un nivel tot mai avansat, iar în SUA există deja până şi taxiuri autonome experimentale, cărora li s-a permis să opereze în orele nopţii în Los Angeles, în calitate de experiment. Doar că aceleaşi taxiuri au avut dificultăţi în a interacţiona cu poliţia atunci când un poliţist a vrut să oprească o maşină pentru că nu-i ardea un far şi după ce a tras-o pe dreapta, aceasta a părut că vrea să fugă şi a oprit după o intersecţie. Acum, însă, o companie din SUA pe nume Embark, care dezvoltă tehnologii pentru condusul autonom al camioanelor, a anunţat că şi-a învăţat camioanele sale experimentale să oprească la indicaţiile poliţiei şi să prezinte actele la control poliţistului.
Totuşi, tehnologia e destul de întortocheată şi nu e lipsită de asistenţa unui om. La prima etapă, camionul identifică un vehicul cu girofar şi trage un pic spre dreapta, după care trimite o notificare către un dispecer de securitate, rugând să i se confirme permisiunea de a opri. Existenţa dispecerul e presupusă de însăşi tehnologia celor de la Embark, or, aceştia nu creează camioane noi, ci planifică să implementeze setul lor de senzori şi comenzi pe camioane actuale de serie din industrie, inclusiv din cele diesel, cum e Peterbilt-ul pe care l-au învăţat acum să se supună poliţiei.
Abia după ce dispecerul îi confirmă oprirea, camionul opreşte. Acesta are un soi de mini dulap pe partea dreaptă, cu ecran, pe care scrie cu verde că e sigur ca poliţistul să se apropie, informându-l astfel că acel camion nu va porni de capul său mai departe. Dulapul are o tastatură şi un număr de telefon al dispecerului, iar poliţistul trebuie să apeleze acel număr cu telefonul său, cerându-i dispecerul să-i dea codul pentru deschiderea dulapului cu documente.
După asta, poliţistul poate lua actele, poate merge în maşina sa să le verifice, după care trebuie să le pună frumos înapoi în dulap şi să închidă dulapul. Iar după asta camionul primeşte de la dispecer confirmarea că poate continua drumul.
Tot acest proces pe care şi l-au imaginat şi l-au implementat cei de la Embark e demonstrat în video-ul mai jos. Însă acesta e cu siguranţă foarte anevoios şi naşte multe îndoieli despre felul în care toată teoria ar putea funcţiona în viaţa reală.
0
1,283
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!