(VIDEO) Cum înainta departe de asfalt primul automobil produs în serie din lume, Ford Model T, acum 100 ani

14 August 2022, 08:34
Redacţia PiataAuto.md
În zilele noastre, de multe ori ne mirăm că SUV-urile au ajuns să cuantifice cam jumătate din vânzările de maşini noi în mai multe regiuni ale lumii. Dar adevărul e că dorinţa oamenilor de a avea maşini care pot să înainteze în condiţii dificile e una aproape universală încă de la apariţia automobilelor încoace. Doar că pe atunci, foarte demult, şi un sedan sau break putea face ceea ce azi pare tangibil doar SUV-urilor 4x4. Şi o putea face adeseori până şi cu tracţiune pe o singură punte.
Iar asta e valabil şi pentru o bună parte din maşinile mai practice din anii 80, 70 sau 60. Câte din acele maşini mergeau cu bine pe drumuri de prundiş, sau chiar pe drumuri fără niciun pavaj, pe dealuri, sau câte înaintau fără probleme iarna, pe zăpadă, cu anvelope aparent mult mai simple? Un exemplu din iarna trecută din Turcia cu un Renault 12, paralela lui Dacia 1300/1310, când maşina înainta cu uşurinţă la un deal acoperit cu zăpadă, în timp ce toate celelealte maşini moderne se chinuie, e cât se poate de elocvent.
Dar azi vorbim chiar de primul automobil produs în serie din istorie, Ford Model T. A fost modelul care a întruchipat gândirea unei linii de fabricare, eficiente, fapt care a permis cifre de producţie de 15 milioane de exemplare în cariera sa, iar azi aceste cifre încă îl mai păstrează în top 10 al celor mai populare maşini din istorie. Ei bine, acel model era propulsat de un motor de 2,9 litri, cu 4 cilindri în linie, care dezvolta 20 CP. Motorul îşi trimitea forţa punţii spate, prin intermediul unei transmisii cu planetare cu două trepte. Pe atunci ea era calificată ca având 3 trepte, pentru că era luat în considerare şi marşarierul. Maşina era şi foarte uşoară, cântărind între 550 şi 750 kg.
Ei bine, iată că un asemenea Ford Model T fusese filmat într-un film documentar dedicat explorărilor petroliere din anii 1920, şi în partea dedicată lui Ford Model T, pe care o includem mai jos, se poate vedea cum înainte o asemenea maşină prin offroad pe atunci, fără a avea pretenţii speciale. Maşina trecea şi prin noroi, şi peste denivelări uriaşe, iar gândindu-ne că asta se întâmpla cu 100 ani în urmă, cu o inginerie extrem de simplă, totul devine şi mai admirabil. Vezi totul în scurtul video de mai jos.
0
5,724
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!