(VIDEO) Cum sună şi cum merge o Toyota cu motor ce foloseşte hidrogenul pentru combustie directă

15 August 2022, 19:02
Redacţia PiataAuto.md
Acum un an, Toyota anunţa că experimentează cu ideea de a folosi hidrogen drept combustibil pentru motoare cu ardere internă. Spre deosebire de Toyota Mirai, care foloseşte hidrogenul pentru reacţii chimice în pile de combustie, generând electricitate, care alimentează un electromotor ce pune în mişcare roţile, combustia cu hidrogen înseamnă un motor similar celui pe benzină, unde hidrogenul ar ajunge în cilindri şi ar asigura combustia în mod similar benzinei, dar fără emisii de CO2, ci doar vapori de apă.
Ei bine, inginerii Toyota au muncit intens între timp la această tehnologie nouă, despre care ei spun că ar putea reprezenta o şansă în viitor pentru motoarele cu ardere internă, ca acestea să supravieţuiască restricţiilor de emisii şi să poată încânta pe viitor pasionaţii auto.
Acum, doi ingineri tineri, implicaţi în Japonia la dezvoltarea acestui motor, au venit cu ideea de a oferi o Toyota Corolla experimentală cu un asemenea motor cu combustie de hidrogen către doi jurnalişti cu experienţă, pentru ca acel motor să fie experimentat pe un circuit. Tinerii ingineri spun că au crescut cu testele jurnaliştilor şi azi, purtând respect pentru aceştia, au decis să convingă şefii lor de la Toyota să le ofere prototipul acestora pentru teste.
Ei bine, iar motorul experimental de pe acest prototip are 304 CP! Combustia pe hidrogen sună promiţător, nu-i aşa? Iar la bază stă un motor de 3 cilindri, acelaşi pe care-l ştim mai bine de pe GR Yaris, doar că datorită hidrogenului puterea lui este mai mare! Cilindreea e de 1.618 cm cubi, iar motorul mai livrează şi 400 Nm!
Motorul e turboaspirat în continuare şi are injectoare noi, special create pentru hidrogen. Dincolo de asta, prototipul de test are doar nişte reglări mai speciale la turaţii de ralanti şi limita de sus, dar sunt mai mult de precauţie în perioada de test. În rest, motorul se deosebeşte surprinzător de puţin de unul obişnuit de benzină, iar eşapamentul său nu miroase, are 0 g de CO2 în el şi e total neutru pentru natură.
Aşadar, dacă folosim energie regenerabilă pentru a purifica hidrogenul, avem cu adevărat zero impact pentru mediu. Iar spre deosebire de maşinile electrice, maşina asta nu are nevoie de baterii litiu ion sau alte chestii sofisticate, poluante în producţie, sau metale rare. Şi alimentarea durează câteva minute.
Vezi mai jos, deci, acest prim prototip Toyota, condus în Japonia. Video-ul are subtitre în engleză, care pot fi activate din comenzile player-ului.
0
2,444
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!