(VIDEO) Deoarece cântăreşte 4,1 tone, un Hummer EV electric cu 1.000 CP nu poate învinge un Dodge Durango de 710 CP

4 August 2022, 13:39
Redacţia PiataAuto.md
Americanii au un nou model electric, care fascinează pe toate lumea, pentru că e ceva mai special, mai ambiţios mai explorator decât multe alte modele electrice. E vorba de HMC Hummer EV, sau Hummer-ul renăscut în formă electrică. În ediţia sa de lansare, acesta are 1.000 CP în arsenal, suficient cât să fascineze din clipa în care urci la volan. Dar există şi efecte adverse.
Cei 1.000 CP în unităţi nord-americane echivalează cu 1.014 CP în unităţi europene, de fapt, iar puterea e rezultatul a trei motoare prezente pe acest model. Sigur, toată maşina e mare şi completă, iar pentru a-i asigura o autonomie de peste 500 km, cei de la GM au pus şi o baterie uriaşă pe ea, de tipul celeia pe care spun că o vor folosi şi pe viitorul vehicul construit pentru Lună, în cadrul programului spaţial al NASA. Doar că pe Hummer EV a fost pus o baterie uriaşă de 246,8 kWh capacitate totală, şi 212,7 kWh capacitate netă utilizabilă. Dacă ne referim la automobilele de serie, e cea mai mare baterie pe vreun automobil electric în acest moment.
Iar efectul advers e, bineînţeles, greutatea uriaşă. Întreaga maşină cântăreşte 4.103 kg la gol, deci masa proprie, nu masa totală! Asta înseamnă că până şi fără oameni la bord, Hummer EV are nevoie de permis de camion în Europa pentru a fi condus. Iar paradoxul şi mai mare e că doar bateria propriu-zisă cântăreşte 1.325 kg! Deci, cântăreşte cât o maşină normală, un pic mai compactă. Un Mercedes C180 W205 cântăreşte 1.425 kg, deci doar cu 100 kg mai mult. O întreagă Mazda3 cântăreşte cu doar 15 kg mai mult decât bateria lui Hummer.
Aşadar, atunci când a fost pus la o comparaţie alături de un Dodge Durango şi un Mercedes-AMG G63, Hummer a luat startul mai lent din cauza greutăţii. Pe urmă a început a ajunge Dodge-ul din urmă, însă, pentru că viteza sa maximă e limitată la 106 mile la oră, adică 170 km/h, Hummer s-a plafonat de ea şi a fost învins. De ce e limitată viteza? Tot din cauza greutăţii, pentru că bateria e suficient de performantă să poată mai mult. De ce ai avea, deci, o maşină de 1.014 CP, care să poată atinge doar 170 km/h, iar apoi să te întreacă până şi un Suzuki Ignis de 825 kg greutate proprie, cu un motor de 1,2 litri pe benzină?
Probabil doar de dragul distracţiei electrică, pentru că acest Hummer pare făcut exclusiv pentru asta. Şi are farmec doar pentru că nu se supune explicaţiilor logice.
Vezi mai jos această întrecere în care, până la urmă, din mişcare, Hummer reuşeşte totuşi să obţină şi o victorie.
0
1,159
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!