(VIDEO) Istoria fascinantă a singurului supercar construit vreodată de Skoda, în Cehoslovacia de cândva

13 August 2022, 17:21
Ilie Toma
Pentru cei mai mulţi dintre noi, Skoda se asociază fie cu modelele din epoca de apartenenţă la grupul VW, fie cu cele clasice, din anii 60-90, o parte din care mai ajungeau şi prin părţile noastre. Erau maşini practice şi interesante, iar o perioadă lungă Skoda folosea amplasarea în spate a motoarelor, la fel ca şi altă marcă cehoslovacă, Tatra. Doar că spre deosebire de Tatra, motoarele Skoda erau răcite cu lichid, nu cu aer. Ei bine, pe lângă maşinile mai practice sau chiar un pic mai condimentate, pe care le-a construit, o singură dată în istorie Skoda a îndrăznit să construiască şi un supercar, istoria căruia pare de-a dreptul fascinantă azi.
Maşina asta a luat naştere încă în epoca „celor 7 magnifici” de la Skoda, de la sfârşitul anilor 60. Cei 7 magnifici erau de fapt un grup de designeri, ingineri şi şefi ai fabricii, care începuseră a colabora într-o armonie rară, iar în perioada lor Skoda a pornit unele din cele mai ambiţioase proiecte. Iar cel mai ambiţios dintre toate a fost cu siguranţă Skoda 110 Super Sport, aşa cum îi spune acestei creaţii, poreclită mai târziu şi Ferat.
Foto: Stanislav Cinkl, unul din cei 7 magnifici care au creat singurul supercar Skoda cândva

Sfârşitul anilor 60 era o perioadă în care italienii dominau titlurile ştirilor auto, cu modelele lor de supercar-uri, cu motoare poziţionate median, părţi frontale înguste în faţă, şi neapărat late, iar adeseori şi faruri escamotabile. Cei de la Skoda, care priveau pe atunci cu admiraţia la designerii auto italieni, au decis să creeze şi ei propriul supercar. Până la urmă, ei deja amplasau motoare în spate pe maşinile lor, iar repoziţionarea mediană n-ar trebui să fie o problemă pentru ingineri pricepuţi.
Au desenat o maşină cu siluetă adevărată de supercar, fără a copia de la italieni, însă. Maşina cehoslovacă era lată, subţire în partea frontală, cu o siluetă proeminentă, dominată de unghiuri ascuţite. Maşina nu avea două uşi, deşi avea două locuri. Întreaga parte frontală, cu zona alocată de obicei portierelor, parbrizul şi geamurile laterale se deschidea unitar, spre faţă.
Farurile erau escamotabile, însă partea frontală avea o întreagă fâşie escamotabilă pe întreaga lăţime a maşinii, care ascundea 6 elemente de iluminare circulare, de dimensiune egală.
Posteriorul repeta aceeaşi idee ca şi faţa, fiind pestriţat de forme circulare, dar nu toate erau cu funcţie de iluminare. De la posterior se putea zări o lunetă subţire, dar geamuri laterale erau doar în zona scaunelor faţă mai departe spaţiul fiind mat.
Acolo se ascundea motorul, montat median, de fapt, nu spate. Dar cei de la Skoda au avut nevoie de o cutie de viteze potrivită, din care să iasă două semiaxe şi au găsit-o la Tatra 603, model cu motor amplasat în spate. După mici modificări, au pus-o pe supercar-ul lor. Cutia era prevăzută pentru un motor V8 puternic de pe Tatra 603, aşa că ar fi rezistat orice solicitări. Iar cei de la Skoda deja găsiseră şi furnizori pentru suspensii, care erau independente cu braţe dublu, ca la supercar-uri.
Motorul era amplasat în locul potrivit şi avea o cutie bună, dar, din păcate, cei de la Skoda nu aveau un propulsor puternic în palmaresul lor, iar dacă ar fi luat unul de la Tatra, acesta ar fi avut nevoie de mai mult spaţiu, iar pe urmă publicul ar fi acuzat că maşina nu mai e o Skoda. Aşa că au luat un motor de raliu, cu care modelul 110 participa în curse. Acesta, însă, avea doar 1,1 litri şi dezvolta doar 73 CP. Da, acest supercar Skoda avea doar 73 CP.
Însă nu trebuie să ne grăbim să-l judecăm aspru, pentru că maşina asta cântărea mai puţin de o tonă. Cam 900 kg, de fapt. Iar oficial, atunci când a fost prezentată ca şi prototip, creatorii săi au anunţat că ea poate atinge uşor minim 180 km/h. În realitate însă, aceiaşi creatori voiau să bată recordul cehoslovac de viteză cu ea. La măsurările oficiale, care presupuneau o alergare în două direcţii, în prima direcţie această Skoda a atins 219 km/h, ceea ce ar fi permis atingerea unui noi record. Însă înapoi a atins doar 212 km/h, aşa că recordul nu a fost doborât. Dar asta se întâmpla cu un propulsor de 4 cilindri şi 1,1 litri, fără vreo turbină!
După prezentarea din 1971, maşina n-a mai ajuns în producţie şi a fost pusă la păstrare în garajele fabricii. Însă peste 10 ani, ea a fost refăcută cu o ocazie specială. Cineaştii cehoslovaci filmau un film horror, numit Ferat, şi aveau nevoie de o maşină pe măsură în rolul principal. I-au contactat pe cei de la Skoda şi cei din urmă au acceptat să refacă maşina, s-o vopsească în negru şi să le-o ofere pentru filmări. Aşa s-a ales maşina cu o altă faţă, cu faruri fixe, scăpând de cele escamotabile anterioare.
Iar acel film i-a adus o glorie şi mai mare maşinii, cel puţin în patria sa. Filmul e şi azi considerat unul din cele cu adevărat bune ale genului său, dar puţini îşi mai pun întrebarea ce maşină figurează în el, iar şi mai puţini intuiesc că acel supercar hain e o Skoda, de fapt.
Foto: Captură din filmul Ferat, supercar-ul Skoda în rol de protagonist principal

Mai jos e o fotografie de la filmările filmului, din 1981 şi e curios că echipa de filmare urmează maşina cu o Chaika din spate, maşina fiind aleasă de cineaşti pentru suspensia ei moale.
Includem mai jos şi câteva secvenţe din acel film, unde singurul supercar construit vreodată de Skoda şi-a imortalizat existenţa. Dar maşina mai există şi azi în garajele producătorului ceh, fiind păstrată şi adeseori expusă la muzeul mărcii. E un capitol de istorie fascinant, cu siguranţă.
0
10,518
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!