(VIDEO) Noua navă transportatoare de containere MV Ever Alot e cea mai mare din lume şi are un motor diesel în doi timpi, de aproape 100 mii CP

15 August 2022, 13:57
Redacţia PiataAuto.md
Lumea are o nouă navă transportatoare containere care tocmai şi-a adjudecat titlul de cea mai mare din lume, depăşind pentru prima dată în istorie capacitatea de 24.000 containere standardizate, fiind omologată pentru 24.004 TEU. Nava a fost construită în China, are un motor diesel uriaş, compatibil şi cu gazul natural lichefiat şi tocmai şi-a desăvârşit prima sa călătorie cu încărcături, ajungând de curând în portul Rotterdam din Olanda.
Foto: Nava Ever Alot, după lansarea pe apă, încă neîncărcată cu containere

Nava aparţine operatorului Evergreen şi face parte din cea mai mare clasă prezentă de transportatoare de containere, situându-se la o lungime de 400 metri. Dacă ar depăşi această lungime, n-ar mai putea traversa canalul Suez din cauza reglementărilor, aşa că deocamdată constructorii limitează la această valoare lungimea maximă.
Cei de la Evergreen au comandat 13 nave similare, 7 fiind deja construite, inclusiv Ever Alot. Anterior, o altă navă, numită Ever Ace, din flota aceleiaşi companii deţinea titlul de cea mai mare, având capacitate de 23.992 TEU. Ever Alot de acum nu diferă ca mărime propriu-zisă, ci doar ca structură de fixare a containerelor, care a permis câteva containere în plus şi depăşirea pentru prima dată în istorie a barierei de 24 mii TEU pe o singură navă.
MV Ever Alot e propulsată de un motor diesel în doi timpi, de origine WinGD, o companie cu sediul în Elveţia, fondată cândva de finlandezii de la Wartsilla şi chinezii de la CSSC. Motorul pus pe Eve Alot are 11 cilindri în linie, un singur cilindru având volumul de 2.305 litri, datorită unui 92 cm şi a unei curse de 3,468 metri. Cilindreea totală e, astfel, de 25.360 litri, iar motorul măsoară 21,03 metri lungime şi 16 metri înălţime. În fiecare cilindru există câte o uşă de acces pentru mentenanţă.
Foto: Motor WinGD, de tipul celui instalat pe noua navă MV Ever Alot

Puterea totală a acestui motor diesel uriaş în doi timpi e de 96.400 CP. Construcţia de doi timp se foloseşte la motoarele mari din cauza maselor uriaşe, care ar face funcţionarea în 4 timpi pasibilă de efecte adverse, cauzate de masele inerte. Turaţiile la care operează aceste motoare navale mari sunt mult mai mici de ordinul a puţin peste 100 rpm, iar uneori şi mai puţin.
Vezi mai jos noua navă MV Ever Alot ajungând în portul Rotterdam şi fiind întâmpinată acolo solemn.
0
12,938
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!