(VIDEO) Patru tineri traversează Africa la bordul a două tuk-tuk-uri Piaggio, cu motoare de 200 cm cubi, răcite cu aer

10 August 2022, 14:49
Redacţia PiataAuto.md
Când vorbim de traversarea Africii, cu pătrundere în zone izolate şi neumblate, probabil cele mai potrivite automobile care ne vin în minte fi offroader-e Toyota, Land Rover, Nissan, sau un Aro mai vechi. Eventual, poate nişte camioane pregătite de offroad. Sau cel puţin o motocicletă de anduranţă, bine pregătită. Dar cu siguranţă nimănui nu-i trece prin minte să traverseze Africa la bordul unor ricşe cu 3 roţi, numite şi tuk-tuk-uri. Şi totuşi, patru tineri o fac chiar în prezent.
Cei patru sunt foşti colegi de universitate şi au decis să exploreze Africa din Kenya spre cel mai sudic punct al său, printr-o asemenea metodă, pentru a cheltui cât mai puţini bani şi totodată pentru a aduna bani pentru o cauză nobilă, şi anume pentru a-i susţine pe cei ce păzesc zonele sălbatice ale Africii de braconieri şi tăietori ilegali de păduri. Aşadar, şi-au cumpărat două tuk-tuk-uri din ultimii bani pe care-i aveau şi au pornit la drum.
Cele două vehicule cu trei roţi sunt de producţie Piaggio, şi sunt elementare până la limita imaginabilului, fiind gândite ca o soluţie minimalistă de înaintare. În Moldova unii le-ar putea compara cu acele motorete Tula din perioada sovietică, doar că aici ghidonul se mişcă separat ce carcasa frontală a caroseriei. Iar mulţi le vor asocia cu traficul din India mai ales, deşi asemenea vehicule se vând în mai multe ţări.
Acestea sunt propulsate de un motor de doar 200 cm cubi (197 dacă e e să fim mai exacţi), cu un singur cilindru, dar care e în 4 timpi şi are 3 valve. Motorul e răcit cu aer şi e proiectat de italieni, iar un asemenea vehicul poate atinge o viteză maximă de circa 60 km/h.
Italienii spun că tehnologia extrem de simplă a motorului îl face durabil şi eficient în consum. Iar un asemenea tuk-tuk, consumă circa 3,4 litri de benzină la 100 km. Rezervorul poate avea între 10,5 şi 15 litri, în funcţie de versiune, ceea ce înseamnă o autonomie relativ decentă. Un tuk-tuk cântăreşte peste 350 kg la gol, dar mai poate duce încă circa 300 kg de sarcină utilă.
Şi anume cu asemenea vehicule simple cei 4 tineri şi-au şi propus să traverseze o mare parte din Africa, pe o distanţă de peste 18.000 km. Aceştia au parcurs deja jumătate din călătorie şi doar în Malawi au stat o lună, fascinaţi de frumuseţile de acolo. Deci, nu se grăbesc, cu siguranţă. S-au îmbolnăvit şi de malarie, au avut şi răni infectate, semn că nu sunt tocmai precauţi la sănătate şi măsurile de prevenţie medicală pe care ar trebui să le ia într-o asemenea aventură, dar cel puţin spun că savurează din plin aventura.
Într-atât de mult, încât se gândesc că atunci când vor ajunge la capătul Africii, nu se vor opri, cum planificaseră iniţial, ci-şi vor trimite tuk-tuk-urile în America de Sud şi de acolo vor continua aventura. Aşa cum spuneam de multe ori, odată ce gustă din viaţa nomadă, mulţi dintre aventurieri nu mai vor sau nu mai pot să revină la o viaţă statornicită. Iar video-ul de mai jos arată şi experienţele de care au parte aceştia acolo departe, printre zonele izolate ale Africii. O fi asta adevărata viaţă liberă? Sau dimpotrivă? Probabil e una din cele grele întrebări.
0
1,292
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!