(VIDEO) Un Audi 200 experimental, care a stabilit un record istoric de viteză în 1988, scos la vânzare în Olanda

10 August 2022, 21:20
Ilie Toma
Se întâmplă foarte rar în lume ca în vânzare liberă să apară un exemplar într-atât de legendar şi notoriu precum e acest Audi 200. Însă maşina asta e tocmai un asemenea exemplar fabulos, care a stabilit un record mondial istoric în anul 1988 pentru Audi. Şi nu ne referim ca model, sau la un tip de maşină, ci chiar la această maşină, scoasă la vânzare acum în Olanda.
Totul s-a întâmplat în perioada în care genialul Ferdinand Piech mişca lucrurile la Audi. O minte inginerească de fire, el a fost cel care a iniţiat sau aprobat o mulţime de proiecte de o ambiţie incredibilă la Audi, iar mai apoi şi la întreg grupul VW. Iar povestea scrisă de acest Audi 200 s-a întâmplat în anul 1988, când Audi deja dădea semne clare că nu doar vrea, dar şi poate să concureze cu BMW şi Mercedes, ba chiar cu sistemul lor de tracţiune quattro îi devansase pe cei doi concurenţi germani.
Totuşi, Mercedes încă mai deţinea în acel timp recordul de viteză la 500 km şi 1.000 km, stabilit în 1978 cu un prototip C111 diesel. Recordurile încă valabile, stabilite de acel Mercedes, erau de 320,78 km/h viteză medie pe o distanţă de 500 km şi 318,30 km/h pe o distanţă de 1.000 km. Tocmai aceste recorduri le şi ţintise Piech.
Audi avea deja motoare de 5 cilindri în linie, în mai multe variaţii de cilindree şi şi număr de valve. Iar către anul 1988, inginerii Audi dezvoltaseră şi un motor cu 5 valve per cilindru, trei dintre care erau de admisie şi altele două — de evacuare. Asta permitea motorului să respire şi mai bine, oferind un randament de ardere şi mai mare, deşi unii spuneam că 5 valve e deja prea mult, iar beneficiul poate fi obţinut şi cu 4 valve de diametru mai mare. Totuşi, ceea ce a reuşit să facă acest Audi demonstrează că ingineria cu 5 valve a avut cu siguranţă ceva în plus faţă alte maşini, dacă tot a reuşit să stabilească un record mondial.
Pentru încercarea de a atinge recordul mondial, Audi a produs trei maşini experimentale. Toate cele trei Audi 200 aveau sub capotă câte un motor de 5 cilindri în linie, turbo, de 2,2 litri, aduse la o putere de 650 CP! Două dintre motoare aveau câte 4 valve per cilindru, iar una din maşini avea motor cu 5 valve per cilindru, deci 25 valve în total. E chiar exemplarul despre care vorbim azi, scos la vânzare acum, cu caroseria cu numărul 1.
Foto: Numărul N6000/1 al caroseriei, ştanţat în caroseria expemplarului vândut

Mai mult ca atât, toate cele 3 maşini erau echipate cu sistemul de tracţiune integrală quattro.
Caroseria avea cuşcă de protecţie la interior, modificările aerodinamice erau realizate din kevlar uşor, iar roţile erau din magneziu. Geamurile laterale erau de plastic, pentru a fi mai uşoare.
Maşinile aveau câte un rezervor de 340 litri la interior, iar datorită unei guri speciale împrumutate de la avioane, plinul dura doar 25 de secunde. Şi roţile au primit elemente de fixare speciale, pentru a putea fi schimbate rapid. Un număr de 13 piloţi au fost contractaţi să conducă maşinile în ture, iar cât timp conduceau, aveau legătură radio permanentă. De asemenea inginerii puteau vedea în timp real datele telemetrice ale maşinilor.
Maşina cea mai rapidă s-a dovedit a fi cea cu caroseria numărul 1, care avea motor de 25 de valve. S-a făcut remarcat în mod special unul din piloţi, Dr. Siegfried Brunn, sau Sigi Brun, calificativul de doctor al căruia venea de la faptul că profesia lui de bază era de stomatolog! Acesta avea o pasiune imensă pentru cursele de maşini, însă, şi a concurat mulţi ani pentru Audi şi Porsche. Ei bine, în cadrul încercării de record mondial, se zice că acesta a atingea până spre 400 km/h cu acel Audi 200, iar media pe ture o realiza la circa 350 km/h!
Într-un final, recordurile pe care Audi a reuşit să le marcheze au fost de 325,51 km/h la distanţa de 500 mile, 332,317 km/h la distanţa de 500 km, şi 326,404 km/h la distanţa de 1.000 km. Deci doborâseră toate recordurile pe care le ţinteau, iar maşina care a înregistrat aceste medii a fost chiar acest exemplar, pilotat în ture de Brunn, Manthey, Mertes, Mundas şi Seher. Data înregistrării recordului a fost de 2 aprilie 1988.
Audi încercase să mai bată şi recordurile de 1.000 mile, atingând peste 301 km/h viteză medie, dar şi 30.000 km/h, însă a renunţat la ideea de a merge 30 mii km după ce exemplarul cu numărul 2 a suferit o pană bruscă la anvelopă şi a fost accidentat. La finalul acelei ture de pe Nardo, stomatologul Brunn a insistat să cumpere maşina de la Audi şi şi-a adăugat-o în colecţie. Celelalte două au fost ulterior distruse.
Prin urmare, maşina despre care vorbim azi a fost cea care a stat ani buni în colecţie doctorului Brunn. Am aflat despre vânzarea ei la sugestia unui cititor, Valerian, care a comentat la una din ştirile noastre, fapt pentru care-i mulţumim. Şi adevărul e că ea a fost vândută odată în februarie, iar acum cel care a cumpărat-o atunci o mai vinde o dată, mizând să scoată şi un profit. Informaţiile despre vânzarea din februarie 2022 sunt publice, întrucât s-a vândut la o licitaţie, iar preţul a fost de 235.750 euro. Compania care o vinde acum, din Olanda, cere 285.000 euro pe ea.
Fiind un exemplar experimental, singurul care a supravieţuit până azi, e greu să zici dacă preţul e prea mare sau prea mic. Dar e cert că istoria pe care a scris-o această maşină e de nepreţuit! Vezi mai jos şi un video cu acel record istoric.
Poţi incluse subtitre cu traducere automatizată în limba dorită.
0
3,653
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!