(VIDEO) Un colecţionar din Moldova a restaurat o Chaika GAZ-13 cu o meticulozitate admirabilă, aducând-o la stare autentică de fabrică

26 August 2022, 19:01
Redacţia PiataAuto.md
Multora dintre noi ne plac maşinile clasice şi avem un respect deosebit pentru ele, privindu-le ingineria, designul sau istoria lor. Mulţi dintre noi au şi priceperea necesară de a lucra la maşini clasice, reanimându-le, reparându-le sau restaurându-le, într-un stil autentic sau mai personalizat. Dar în Moldova există un om care e atât de meticulos în restaurările pe care le face, încât văzându-i rezultatul muncii, am putea spune despre mult maşini că sunt într-o stare mai bună decât o aveau când ieşeau de pe poarta uzinei, mai ales dacă vorbim de modele de fosta URSS, unde marjele de calitate de uzină erau mai permisive uneori. Acestui om cu o pasiune excepţională pentru maşini îi spune Vadim Golubcov şi are o istorie extraordinară în spate, mult prea puţin ştiută! El este eroul unui nou reportaj din seria Oameni şi Maşini, alături de formidabila sa Chaika GAZ-13.
Vadim e inginer de formaţie, iar în studenţia sa a muncit şi la fabrica celor de la GAZ pe perioada verii, aşa că a văzut cum se fabricau acele maşini în perioada lor de culminare direct, din interior. Astăzi are restaurate, alături de prietenul său de o viaţă, câteva zeci de automobile clasice. Iar Chaika este ultimul din ele care a trecut printr-o restaurare completă.
La maşina asta s-a muncit cu o meticulozitate absolut excepţională. Fiecare bulon, fiecare centimetru de metal a fost restaurat, fiecare suprafaţă de interior a fost trecută prin mâine iscusite. Şi am fost în garajul în care acest colecţionar din Moldova îşi păstrează Chaika, pentru a o vedea pe viu şi pentru ca însăşi colecţionarul să-şi povestească în faţa noastră, a tuturor, istoria.
Şi reportajul n-ar fi fost complet, dacă această Chaika restaurată până la perfecţiune n-ar fi ieşit să meargă pe drumurile din Moldova. Am mers departe în afara Chişinăului, pe trasee mai libere, unde V8-ul imens de sub capotă să poată fi tors cu ceva mai mult curaj.
Există oameni care, atunci când încep a vorbi despre un subiect, pot vorbi o oră întreagă şi întreaga oră îi poţi asculta tot cu interes, pentru că au ce spune. Vadim Golubcov e un asemenea om, aşa că video-ul de mai jos e unul care trebuie văzut cu toată predilecţia de a pătrunde în această istorie a unei restaurări excepţionale din Moldova.
În video, colecţionarul vorbeşte în rusă, însă pot fi activate subtitre cu traducere automată în română din comenzile player-ului.
1
5,894
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!