(VIDEO) Un mecanic din SUA dezasamblează un motor de Toyota, distrus de schimbul prea rar de ulei, recomandat de producători

8 August 2022, 12:02
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani, revenim tot mai des la subiectul schimburilor prea rare de ulei în motoare, recomandate de producători. Prin anii 2008-1015 a fost o perioadă în care apăruseră mai multe uleiuri noi şi performante, iar producătorii păreau să se întreacă în a anunţa intervale de schimb tot mai mari pentru maşinile lor, liniştind posesorii că totul e prevăzut şi motorul nu va avea de suferit. De la obişnuiţii 10.000 km se ajunse la o medie generală de 15.000 km pentru producătorii mai rezervaţi, iar unii producători, în unele regiuni, ajunseseră să recomande schimburi şi la 20.000 km sau chiar 25 mii km. Recordul păreau să-l bată unele dubiţe comerciale, cu motoare nu foarte diferite de cele ale autoturismelor, care anunţau că uleiul poate fi schimbat şi la 35 mii km.
Ei bine, acum toate acele maşini din perioada 2008-2015 ajung treptat la cifre mari de parcurs, iar efectul acelor recomandări se vede cu adevărat acum, în service-uri. Mecanicii pricepuţi în motoare declară aproape în unison că intervalele prea mari, recomandate de producători, sunt păguboase pentru motor şi accelerează uzura motorului, scurtându-i viaţa şi aducându-l la reparaţii capitale mult mai repede. Iar asta e valabil cam la toţi producătorii cu asemenea recomandări mari.
Un mecanic din SUA, specializat în reparaţia modelelor Toyota şi Lexus, a filmat de curând un asemenea motor pe care l-a reparat, şi care a fost distrus tot de schimbul prea rar de ulei. La 180 mii mile parcurse, motorul consuma deja cantităţi uriaşe de ulei, deşi, aparent, proprietarul a schimbat cu regularitate uleiul, la fiecare 10.000 mile, adică 16.000 km. Totuşi, uleiul prea lent schimbat, deşi era unul aparent de calitate premium, a dus la uzura inelelor de pe pistoane, iar asta a dus la erodarea pereţilor interior ai cilindrilor şi la ardere ulterioară a uleiului.
Mecanicul a făcut şi un calcul, spunând că dacă proprietarul ar fi schimbat uleiul la fiecare 5.000 mile, adică 8.000 km, ar fi plătit în acest interval de timp cu 1.260 dolari mai mult şi ar fi făcut o economie considerabilă faţă de cei 6.000 dolar plătiţi acum pe un bloc nou de motor şi pe manoperă. Concluzia e să se schimbe uleiul la 5.000 mile pentru SUA, iar generalizând am putea spune la fiecare 10 mii km, nu 16, 20 sau 25 mii.
Vezi întregul proces de reparare şi demonstrare a stării motorului defect de Toyota în video-ul de mai jos.
0
37,757
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!