(VIDEO) Un studiu IIHS a descoperit că sistemul de frânare automată al maşinilor moderne e mai puţin efectiv noaptea

30 August 2022, 14:00
Redacţia PiataAuto.md
Într-o mare parte a lumii sistemele de frânare automată de urgenţă sunt deja obligatorii pentru toate automobilele noi, şi ele şi-au demonstrat eficienţa în a identifica atât maşini cât şi pietoni în multe cazuri. În dependenţă de producător şi de cât de avansat e sistemul, unele pot identifica şi traficul din sens opus sau care vine perpendicular în intersecţii, iar la nivelul pietonilor unele din ele pot identifica excelent riscurile de viaţa reală. Totuşi, institutul american de siguranţă rutieră IIHS a dat publicităţii rezultatele unui studiu cu o listă mare de maşini testate, care arată că pe timp de noapte majoritatea sistemelor sunt mai puţin efective.
Cei de la IIHS şi-au îndreptat atenţia mai ales la frânarea automată în cazul apariţiei pietonilor şi au analizat atât traversări neregulamentare, cât şi cazul în care pietonul merge pe marginea drumului. Pe timp de zi, majoritatea sistemelor reacţionează bine şi fie frânează complet maşina, fie reduc viteza semnificativ, până la una cu risc redus. Însă 3/4 din accidente cu pietoni au loc pe timp de noapte.
Din 12 vehicule testate, care aveau note maxime la testul de zi, 8 au avut rezultate proaste pe timpul nopţii. Au fost încercate scenarii cu lumini cu fază lungă şi scurtă a farurilor şi doar Nissan Pathfinder a avut un comportament identic pe timp de zi şi noapte. Au avut performanţe mai slabe, dar au evitat impactul Ford Mach-E, Toyota Camry şi Toyota Highlander.
Cele mai slabe performanţe, cu zero reacţii pe timp de noapte, le-au avut Nissan Altima, Toyota Tacoma, Honda Pilot şi Chevrolet Malibu. Iar reacţii apropiat de slabe, cu intervenţii tardive, le-au avut Mazda CX-9, VW Atlas, VW Tiguan, Ford Ranger, Ford Maveck, Ford Explorer şi Chevrolet Transverse. Vezi mai jos şi un scurt video publicat de către cei de la IIHS.
0
1,133
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!