Cum poate detecta noul iPhone 14 producerea unui accident de maşină, apelând şi serviciile de urgenţă

8 Septembrie 2022, 15:20
Redacţia PiataAuto.md
Ieri seară cei de la Apple au prezentat noul iPhone 14, iar una din funcţiile noi esenţiale, pe care s-a pus accent, este capacitatea acestuia de a detecta producerea unui accident de maşină şi de a apela serviciile de urgenţă drept rezultat. Asemenea funcţii SOS există de ceva timp la bordul mai multor maşini, iar acolo detectarea accidentului e relativ simplă, prin senzori de impact şi declanşare de airbag-uri. Noul iPhone, însă, o va face pe baza unor algoritmi inteligenţi, care nu depind de senzorii maşinii.
Astfel, telefonul va sesiza schimbările bruşte de viteză, având un accelerometru ce poate sesiza decelerări de până la 256G. Schimbarea bruscă de viteză, în special înspre reducerea ei, e un semnalment clar al unei situaţii potenţial periculoase şi, de fapt, şi unele airbag-uri moderne se declanşează datorită aceluiaşi principiu. Pe lângă asta, însă, iPhone 14 va mai simţi schimbările bruşte de direcţie, datorită giroscopului său integrat.
De asemenea, telefonul are şi un barometru integrat, care va simţi schimbările bruşte de presiune în habitaclu, schimbări care au loc de obicei când se declanşează brusc airbag-urile. Astfel, această schimbare de presiune va fi un indicator clar pentru iPhone că s-a produs un accident, mai ales dacă această schimbare va fi confirmată şi de datele senzorilor de mai sus.
Pe lângă asta, iPhone 14 va monitoriza în permanenţă nivelul zgomotului, iar apariţia unui zgomot brusc, extrem, va fi o confirmare suplimentară. Apple menţionează aici că monitorizarea constantă a sunetului va fi procesată local, de telefon, nu de un server extern, pentru a nu trezi griji privitoare la intimitate şi folosirea datelor.
Cei de la Apple spun că au dezvoltat mai multe simulări de laborator şi au ajustat algoritmii pentru a procesa date diferite în diverse scenarii de accidente, de la frontale, laterale, din spate sau răsturnări. Pe lângă asta, s-au folosit şi date înregistrate din accidente reale, deja produse, pentru a învăţa sistemul o variaţie mai mare de situaţii neprevăzute.
Scopul final e cât se poate de clar şi nobil — în orice maşină ar călători cei de la bord, mai nouă şi mai tehnologizată sau mai simplă, un iPhone 14 va putea sesiza situaţiile critice şi va putea apela imediat serviciile de urgenţă, solicitând ajutoare la locul producerii accidentului, în speranţa de a salva astfel vieţi.
0
1,314
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!