Cum s-a păstrat până în prezent pavajul de peste 120 ani vechime de pe o stradă din Chişinău

5 Septembrie 2022, 16:04
Redacţia PiataAuto.md
Cândva, demult, când se făceau mai puţine studii de fezabilitate şi de proiect şi se lucra cu temeinicie la drumuri trebuiau să ţină sute de ani, Chişinăul a beneficiat de câteva străzi pavate în acea manieră. Se întâmpla la sfârşitul secolului XIX, iar materialele folosite erau un soi de dale de granit.
Strada Ioan Botezătorul din Chişinău e una din cele doar 4 străzi care mai păsrează până în zilele noastre asemenea pavaj, de peste 120 de ani vechime. Paradoxal, dar cea mai mare parte a pavajului e într-o stare bună până astăzi, rezistând cumva la ciclurile de îngheţ şi dezgheţ, la ploi şi scurgeri de ape şi la toate fenomenele naturii ce sunt invocate drept motive pentru deteriorare a asfaltului în zilele noastre.
Fâşia de asfalt deteriorat din imagini nu este un defect al lucrărilor iniţiale. Pe acolo în anul 2020 s-au făcut săpături de către inginerii moderni de la Apă Canal, care au trasat un apeduct nou. Din fericire, autorităţile locale au decis să nu asfalteze acea fâşie, ci s-o acopere înapoi cu aceleaşi dale. Din păcate, însă, muncitorii din zilele noastre n-au putut face lucrul la fel de bine ca şi acei de acum peste 120 de ani.
Sursa foto: Facebook / Lică Sainciuc
0
1,466
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!