Guvernul a aprobat noile prevederi ce reglementează circulaţia trotinetelor electrice în Moldova

14 Septembrie 2022, 18:03
Redacţia PiataAuto.md
În şedinţa sa de azi, Guvernul Republicii Moldova a aprobat modificări şi introduceri de noi prevederi în regulamentul circulaţiei rutiere, care vizează trotinetele electrice. Astfel, odată cu aprobarea şi publicarea în Monitorul Oficial, aceste prevederi intră în vigoare. Mai jos, trecem în revistă aceste prevederi.
• Circulaţia pe trotinete electrice e permisă doar pe piste special amenajate, iar acolo unde pistele lipsesc — doar pe sectoarele de drum cu limita maximă admisă de 50 km/h. Asta înseamnă că arterele din Chişinău, unde limita e de 70 km/h, circulaţia lor va fi interzisă dacă nu vor fi delimitate benzi separate.

• Pe sectoarele de drum, unde viteza permisă e mai mare de 50 km/h, e obligatorie casca de protecţie. Asta înseamnă că în oraş, casca nu e obligatorie. Şi probabil ai observat că acest punct intră în contradicţie cu cel de mai sus. Pentru că dacă circulaţia e permisă doar pe drumuri de până la 50 km/h, restricţiile pentru drumuri cu viteză nu au sens, odată ce însăşi circulaţia pe ele e interzisă. Probabil se referă doar la biciclete acest punct, deci.

• Circulaţia trotinetelor electrice şi a bicicletelor e permisă pe pistele dedicate transportului public.

• În zonele cu flux sporit al participanţilor de trafic, (lângă şcoli, spitale, parcuri), dar şi în centrul istoric al Chişinăului, viteza maximă admisă a trotinetelor electrice va fi de 30 km/h. În zonele rezidenţiale limita e de 20 km/h, iar în zonele pietonale — 5 km/h. Problema e că multe din trotinete nu au vitezometru, însă.

• E interzisă circulaţia trotinetelor în sens invers deplasării automobilelor.

• Trotinetele electrice pot fi conduse doar de cei care au împlinit 16 ani.

• Dacă electromotorul trotinetei are putere mai mare de 500W, iar viteza maximă a trotinetei e mai mare de 25 km/h, e nevoie de permis de conducere de categoria AM pentru a putea fi condusă.

• E interzisă utilizarea căştilor sau a telefonului mobil în timpul condusului trotinetei electrice.

Depăşirea trotinetelor şi bicicletelor de către alte vehicule trebuie făcută trecând cu roţile stânga pe banda alăturată sau pe contrasens, pe sectoare unde acest lucru e permis şi viteza reglementată e de 50 km/h. Pe sectoare de drum cu viteză mai mare, vehiculul care depăşeşte trebuie să iasă în afara benzii cu cel puţin jumătate din maşină, lăsând spaţiu suficient pe lateral între el şi trotineta sau bicicleta depăşită.

• Bicicletele şi trotinetele trebuie să fie dotate cu far de iluminare şi semnal sonor, însă nu se specifică nimic despre felinar sau stop spate, el fiind probabil definit prin expresia „far de iluminare”.

• Conducătorilor de trotinete şi biciclete li se va interzice să conducă în stare de ebrietate şi sub influenţa altor substanţe, anterior acest punct fiind mai vag specificat.

• Conducătorilor de trotinete şi biciclete le va fi interzisă traversarea trecerilor de pietoni în timp ce se află pe vehiculele lor.
1
1,872
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!