În Moldova a fost făcută prima asfaltare experimentală cu material ce conţine plastic reciclat şi grilă de armare a traseului M5, construit din plăci de beton

12 Septembrie 2022, 10:37
Redacţia PiataAuto.md
Pe parcursul ultimului an, am informat că pe mai multe segmente de drumuri din suburbiile Chişinăului şi din zonele municipale au fost aşternute suprafeţe de asfalt, amestecat cu plastic reciclat. Tehnologia e una mai ieftină şi promite o elasticitate mai mare la modificarea temperaturilor, datorită polimerilor din compoziţia sa. Acum Administraţia de Stat a Drumurilor din Moldova a anunţat şi primul segment de drum naţional, pe traseul M5, acoperit cu această tehnologie.
Traseul M5 e unul important în Moldova, dar calitatea carosabilul a fost întotdeauna precară, mai ales din cauza construcţiei sale din plăci de beton. La schimbarea de temperaturi plăcile se contractă sau dilată şi îşi schimbă poziţia, iar astfel, dacă sunt lăsate dezgolite, îmbinările dintre ele formează senzaţia unor gropi sacadate, iar dacă sunt acoperite de asfalt, acesta e deteriorat de mişcările plăcilor de beton dedesubt.
De această dată pe lângă compoziţia cu conţinut de polimeri a amestecului asfaltic, s-a recurs şi la utilizarea geogrilei cu un material pe care ASD îl numeşte grocompozit. Practic, e o plasă metalică, cu material de ranforsare, care are rol şi de armare a asfaltului, dar şi de împiedicare a expansiunii plăcilor inferioare către stratul superior. Materialul e produs în Cehia şi promite o rezistenţă de minim 7 ani fără fisuri pe un asemenea drum de beton. Iar pe lângă asta, stratul superior de asfalt are şi polimeri de plastic reciclat în compoziţia sa, fapt care reduce costurile totale şi dă beneficii de durabilitate în timp, după cum spun cei de la ASD.
Totuşi, acest segment, aşternut acum la kilometrul 244 al traseului M5, e unul cu scop experimental, pentru a urmări în exploatare reală uzura acestei tehnologii. Pentru asfaltarea lui s-au cheltuit 1,2 milioane de lei, iar în cazul exploatării cu succes, materialul ar putea fi aplicat pe porţiuni mult mai mari de drum.
0
2,139
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!