O maşină electrică din Belarus pretinde o eficienţă în consum apropiată de recordul lui Mercedes EQXX, deşi încă nu are soft pentru motoare

13 Septembrie 2022, 10:33
Redacţia PiataAuto.md
De mai mult timp, în Rusia şi Belarus toate ştirile tehnologice au timpul viitor şi anunţă despre ce se va face, în viitor, de obicei în termeni nu foarte clari, şi mai puţin despre ce s-a făcut deja. Iar cele mai ambiţioase ştiri mai prezintă şi câte un prototip fizic, construit, care promite parametri curajoşi, dar pe care, de asemenea, nu-i poate atinge în prezent, ci doar într-un viitor nedeterminat. Este exact cazul acestui roadster electric, arătat în Belarus.
Aparent, totul sună admirabil — inginerii de la Institutul unificat al construcţiei de maşini al Academiei de Ştiinţă din Belarus (cam asta fiind traducerea denumirii) au creat acest sportcar electric, numit Electro Roadster. Aceştia au anunţat şi parametri tehnici frumoşi pentru maşina lor — electromotor de 218 CP, timp de acceleraţie de la 0 la 100 km/h de 6 secunde, viteză maximă de 170 km /h şi o baterie de 24 kWh, care poate asigura o autonomie de 270 km! Asta ar însemna un consum de 8,8 kWh/100 km. Acest consum se apropie de recordul atins de prototipul Mercedes EQXX, care a reuşit să înregistreze 8,7 kWh/100 km în aprilie 2022 şi 8,3 kWh/100 km în iunie!
Doar că există o mare diferenţă. Mercedes EQXX a reuşit să atingă deja aceste recorduri în viaţa reală, cu tehnologie avansată. Creatorii prototipului din Belarus au fost luaţi la întrebări despre raportul de componente ce vin din Belarus şi cele din import, după marele fiasco cu motocicleta Minsk. Şi aceştia au zis că deocamdată nu pot spune procentul, dar au menţionat că majoritatea părţii electronice, inclusiv softul de dirijare a motorului electric şi propulsiei, va fi din Belarus. Şi tocmai acest soft deocamdată lipseşte, el urmând a fi creat de programatorii Belarus. Prin urmare, şi toate cifrele măreţe despre autonomia record nu sunt decât nişte ambiţii tipice ultimei perioade, în linie cu aceleaşi ştiri ce vorbesc despre un viitor imaginar, nu despre realizări curente.
Foto: Aşa arată habitaclul maşinii electrice create în Belarus
0
1,029
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!