Partea nevăzută a unui drum proaspăt renovat din Moldova, cu zebre care duc spre nicăieri

27 Septembrie 2022, 09:54
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile, publicam o ştire în care anunţam despre finalizarea construcţiei unei porţiuni de drum importante de pe traseul R6 Chişinău-Bălţi, de ocolire a oraşului Sângerei. E un segment de drum important, pe care trec zilnic peste 8.000 vehicule, acestea urmând a beneficia de o fluidizare sporită, iar cei de la Administraţia de Stat a Drumurilor au menţionat atunci că drumul are toată infrastructura auxiliară finalizată — de la staţii de transport public securizate până la bariere, indicatoare, marcaje şi chiar zone cu covor antiderapant. Totuşi, un activist civic a făcut o serie de observaţii relevante despre părţile rămăseseră nevăzute.
Activistul, pe nume Andrei Tudos, este şi administrator al unei pagini numită Oraşul pentru Oameni şi are la activ mai multe propuneri de îmbunătăţire a infrastructurii rutiere. În cazul traseului R6, acesta a atras atenţia printr-o postare pe pagina sa de Facebook la o imagine publicată de ASD, unde funcţionarii de la ASD şi de la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale traversează o trecere de pietoni, care nu pare să ducă nicăieri. Pe de o parte a traseului, e o benzinărie, iar de cealaltă parte e un câmp, fără vreun trotuar.

Mai mult ca atât, şi pe acest drum nou s-a recurs la simpla desenare a unei treceri de pietoni pe un traseu naţional de 4 benzi, cât două pe fiecare sens. Însăşi existenţa unei zebre nesemaforizate pe un drum mai lat de câte o bandă pe sens e considerată în multe ţări drept inacceptabilă, dar pe un traseu de mare viteză e şi mai periculoasă. Şi, fireşte, lipseşte şi o eventuală insuliţă de siguranţă sau alte limitări fizice care ar impune reducerea vitezei, pe lângă indicatoarele rutiere.
De asemenea, Andrei Tudos menţionează că, pe hârtie, drumul are 7 km de trotuar, însă, din imaginile publicate de ASD, activistul spune că nu a văzut niciun metru de trotuar. Aşadar, şi în anul 2022 în Moldova avem drumuri făcute la standarde de siguranţă departe de felul în care ar trebui proiectat un drum modern.
0
1,385
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!