Preţul benzinei de la staţii se apropie de cel al gazului metan în Moldova, iar în curând gazul ar putea fi mai scump decât benzina

28 Septembrie 2022, 09:01
Redacţia PiataAuto.md
Preţul benzinei şi al motorinei continuă să scadă în Moldova, ieri ANRE anunţând pentru azi preţuri plafon care au coborât sub 24 lei la benzină, spre exemplu. Un litru de benzină costă 23,92 lei, iar un litru de motorină — 25,45 lei. În acelaşi timp, gazul natural comprimat, numit şi CNG sau metan, folosit de multe taximetre sau alte maşini în scop de economie, costă 23,00 lei/m3 şi în scurt timp are toate şansele să se scumpească, devenind chiar mai scump decât benzina, într-o situaţie paradoxală care nu a mai existat cel puţin în ultimii 32 de ani.
În cazul benzinei şi dieselului, cotaţiile internaţionale sunt în tren de uşoară scădere în continuare, deci putem aştepta ca în viitorul apropiat tendinţa de uşoară reducere a preţului la panouri să continue. Pe de altă parte, preţul de 23,00 lei per m3 al gazului metan a fost actualizat mai mult timp în urmă, iar de curând, la 23 septembrie, ANRE a aprobat tarife majorate la gazul natural, care ajunge pentru consumatorii finali la aproape 30 lei per metru cub, iar la staţiile de metan ar putea fi un pic mai jos. Prin urmare, inevitabil preţul actual de 23,00 lei de la pompă va creşte, or, noul tarif aprobat de ANRE intră în vigoare de la 1 octombrie 2022, peste doar câteva zile.
Astfel, dacă azi vorbim de o situaţie când benzina costă 23,92 lei/litru, iar gazul natural comprimat — 23,00 lei/m2, în curând am puteam vorbi despre un preţ de circa 23,75 lei la benzină şi circa 29 lei sau mai mult per metru cub de gaz metan. Deja la preţul actual exploatarea maşinilor cu gaz natural comprimat nu mai generează nicio economie de costuri, întrucât consumul e întotdeauna mai mare în numărul de metri cubi la 100 km faţă de litri/100 km în regim pe benzină. Asta înseamnă că în prezent e mai rentabil deja să se alimenteze acele maşini cu benzină, decât cu gaz metan. Iar peste câteva zile, atunci când va fi aplicată scumpirea aprobată de ANRE, discrepanţa va fi şi mai mare, rularea pe gaz metan urmând să devină simţitor mai costisitoare decât benzina sau dieselul.
Notă: Pentru cei care nu sunt foarte familiarizaţi cu tipurile de gaz, folosite de maşini, amintim că există două tipuri de gaz — cel petrolier lichefiat, sau propan, fiind şi cel mai răspândit, şi fiind unicul în multe ţări, precum România, dar şi cel în formă gazoasă comprimată, fiind de fapt acelaşi gaz metan de la aragaz, venind pe aceleaşi conduce, popular în ţări precum Italia, Austria, Germania, dar şi în Moldova.
0
11,996
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!