Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Primul vehicul amfibie electric din lume, cu tracţiune 8x8, a fost lansat în Canada

30 Septembrie 2022 - 11:19
Redacţia PiataAuto.md
Când vine vorba de automobile electrice, ne-am obişnuit deja cu toată variaţia de caroserii de autoturisme, de la SUV-uri la liftback-uri sau maşinuţe compacte de oraş, ba chiar ne-am obişnuit să auzim despre camioane electrice, autobuze, motociclete, nave şi chiar avioane. Dar un vehicul amfibie electric, capabil să plutească pe apă cu tot cu bateria sa electrică, nu sună cu siguranţă intuitiv. Însă o companie din Canada, pe nume Argo, tocmai a lansat primul asemenea vehicul amfibie electric, care mai are şi tracţiune 8x8.
Compania e specializată în tot soiul de ATV-uri şi are şi vehicule ceva mai mari, cu tracţiune 8x8, dar până acum toate aveau motoare cu ardere internă. Vehiculele lor sunt populare printre amatorii de aventuri, dar şi în rândurile forţelor de ordine pentru patrulare, în special a frontierelor. Acum, însă, canadienii au decis să lanseze şi primul vehicul amfibie electric, totul în formulă 8x8, pe care l-au numit Atlas EV.
Astfel, tracţiunea propriu-zisă a vehiculului e una mecanică, cu diferenţiale, la fel ca în cazul unui motor cu ardere internă. Însă propulsia e asigurată de un electromotor, cuplat printr-un reductor. Canadienii nu menţionează puterea, însă cuplul acestuia e de 145 Nm. Motorul e alimentat de la o baterie de 28 kWh. Încărcarea acesteia va dura 3 ore, însă.
E curios că manevrarea vehiculului 8x8 are loc printr-un soi de ghidon de ATV, conectat doar prin fire cu mecanismul de direcţie. Vehiculul are şi un display informativ, color, lângă volan, dispune şi de sistem de asistenţă la urcare şi coborâte şi are şi un troliu ce poate trage 1.350 kg.
Vehiculul e unul fără acoperiş, tipic ATV-urilor, şi oferă patru locuri la bord. Acesta poate înainte cu viteze de până la 40 km/h pe uscat şi 5 km/h pe apă, însă pe apă numărul pasagerilor e limitat la doar doi. Şi chiar dacă are o baterie, fire şi un electromotor, Argo ne asigură că Atlas EV e perfect sigur pentru a înainta pe apă oricât se doreşte. Preţul anunţat de canadieni pentru noul lor vehicul amfibie electric e de 50.000 dolari.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter