Producătorul Tatra anunţă un contract major pentru livrarea camioanelor 8x8 şi 6x6 către armata Cehiei

8 Septembrie 2022, 18:08
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul ceh de camioane Tatra anunţă semnarea unui contract major de livrare a modelelor sale către armata Cehiei, în cadrul unui program de apărare, destinat echipării şi modernizării armatei ţării. Armata cehă şi Ministerul Apărării au ales astfel producătorul autohton Tatra pentru livrările necesare, şi nu au făcut-o în urma unei licitaţii, ci în cadrul unui act de achiziţii publice în condiţii excepţionale, de existenţă a unor situaţii de război în regiune. Fireşte, războiul din Ucraina şi contextul regional de securitate au avut rolul esenţial în această decizie.
Noul contract presupune că Tatra va produce şi livra 80 de camioane Tatra Force 8x8, dotate cu braţ hidraulic pentru încărcarea şi transportarea containerelor standardizate ale armatei. Tatra a mai livrat asemenea camioane armatei, numărul unităţilor livrate în 2021 fiind de 24.

Pe lângă asta, partea esenţială a contractului presupune încă 209 de camioane Tatra Force 6x6, cu platformă plată şi braţ hidraulic. Împreună, deci, vorba e 289 de camioane, o comandă importantă pe care şi-ar dori-o orice producător.
E curios că în ultimele luni, şi Tatra, împreună cu compania cehă din acelaşi grup Excalibur Army, a demarat modernizarea mai multor camioane militare din arsenalul său. Aceştia au modernizat rapid şi obuzierul Caesar 8x8, construit împreună cu Franţa pe un şasiu Tatra 8x8, au dezvoltat sisteme de radare mobile pe şasiurile lor, vehicule blindate mai compacte, precum Titus, despre care am scris mai devreme. Pe scurt fie spus, Tatra îşi fortificase şi aşa poziţiile sale în industria apărării, iar atunci când a început războiul din Ucraina, cehii au înţeles cât de mare va fi necesitatea de tehnică durabilă şi modernă şi au recurs la modernizări rapide şi chiar lansări noi. Iar acum, autorităţile Cehiei au preferat să plaseze comenzile de vehicule militare de care au nevoie tot la un producător local, din ţara lor, pentru a recompensa acest efort. De la ceremonia de anunţare a contractului, merită menţionat un fragment de discurs oficial, care spunea că Tatra, împreună cu companiile cehe partenere de apărare, este azi capabilă de a produce 90% din necesităţile de vehicule militare şi de armament ale Cehiei, devenind un simbol al Cehiei şi industriei sale, iar această capacitate trebuie apreciată.
Şi aici, când vorbim de Tatra într-un asemenea context, nu putem să nu tragem paralele între industria din România, de exemplu, şi modul în care este ea apreciată de cei care ar trebui să o aprecieze şi să-i creeze condiţii de a se dezvolta. Şi contextul trist de securitate globală din prezent arată cât e de important pentru o ţară să aibă o asemenea industrie strategică.
0
2,161
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!