Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Serviciul Vamal atenţionează despre condiţiile şi limitele pentru importul pieselor de schimb la mâna a doua în Moldova

1 Septembrie 2022 - 11:52
Redacţia PiataAuto.md
În luna martie a acestui an în Parlamentului Republicii Moldova au fost votate modificări legislative care au permis importul pieselor de schimb la mâna a doua pentru maşini, categorie care era anterior interzisă. Odată ce aceste modificări au intrat în vigoare, permisivitatea se aplică atât companiilor, cât şi persoanelor fizice, care vor să importe piese pentru uz individual. Mai ales pentru persoanele fizice, Serviciul Vamal a venit cu informaţii adiţionale despre condiţii şi limite existente.
Astfel, piesele importate trebuie să fie destinate uzul propriu şi nicidecum unei activităţi comerciale, fapt care trebuie dovedit prin acte confirmative, ce pot varia de la caz la caz (deţinerea unui automobil de acelaşi model, de exemplu, pentru care e destinată piesa). De asemenea, pentru importul acestor piese de schimb se aplică aceleaşi limite neimpozabile — 300 euro pe cale terestră şi 430 euro pe cale aeriană. Respectiv, nu se va plăti TVA la import şi taxe adiţionale vamale doar pentru piese ce nu depăşesc aceste limite de valoare. Fiind vorba de piese la mâna a doua, însă, valoarea va trebui confirmată prin acte de achiziţie — bonuri fiscale sau alte acte ce confirmă valoarea piesei. Însă, ca şi în cazul altor categorii de mărfuri, serviciul vamal poate dispune reevaluarea în vamă, stabilind o altă valoare decât cea indicată într-un invoice, de exemplu, mai ales dacă se consideră că preţul e nejustificat de mic.
Dacă o piesă valorează 500 euro, de exemplu, şi nu se încadrează în limita de 300 euro, atunci taxele se vor plăti din întreaga valoare de 500 euro. Indiferent dacă piesa importată e scutită de taxe sau nu, persoana fizică va trebui să completeze o declaraţie vamală în formula DV-6, indicând marca şi modelul de autoturism pentru care o importă, tipul piesei şi destinaţie. Aici e important să amintim că piesele la mâna a doua, destinate sistemului de frânare şi direcţie sunt în continuare interzise.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter