Tesla, suspectată că ar avea coduri adiţionale în soft, create special pentru testele de siguranţă

16 Septembrie 2022, 12:15
Redacţia PiataAuto.md
Tesla are automobile care au reuşit să ia scoruri maxime la testele de siguranţă, chiar săptămâna trecută Model Y fiind ovaţionat de Euro NCAP pentru siguranţa excepţional de bună. Dar acum toate aceste rezultatele impecabile riscă a fi eclipsate, de descoperirea unui hacker pe nume green, care şi-a făcut o reputaţie din a găsi vulnerabilităţi în automobilele Tesla. Acesta a descoperit că în softurile maşinilor testate la siguranţă ar fi existat linii speciale de coduri, care ar putea determina un comportament diferit al maşinii în cadrul testelor, faţă de exploatare cotidiană.
Deocamdată nu se menţionează despre vreo acuzaţie directă asupra Tesla, dar existenţa unor condiţii speciale de soft, dedicate ANCAP, Euro NCAP, Korea NCAP şi I VISTA (pentru entitatea de test din China) ridică mari semne de întrebare despre necesitatea unor asemenea linii de cod. Toată această situaţie aminteşte de uriaşul scandal Dieselgate, când grupul VW îşi învăţase maşinile prin soft să recunoască condiţiile exacte din procesul de omologare şi să emită mai puţin, în timp ce în viaţa reală acestea emiteau mult mai mult.
Partea mai complicată în cazul Tesla e că maşinile pot primi update-uri de la distanţă, şi există acum suspiciunile că doar maşinile supuse testelor de siguranţă primeau acestei coduri de excepţie. Încă nu e clar ce anume ar fi putut schimba acestea în comportamentul maşinii, însă hacker-ul menţionează că ar putea fi vorba de reacţionări mai prompte ale radarelor şi manevrelor de evitare, care în viaţa reală ar fi prea deranjante, dar la teste ar putea ajuta la obţinerea unui punctaj mai mare. Totuşi, hacker-ul e destul de precaut încât să declare că deocamdată nu a reuşit să afle efectele reale, însă faptul existenţei acestei coduri şi efectul lor ar trebui cu siguranţă cercetat, mai spune el.
Autoritatea australiană de siguranţă a confirmat deja că a pornit o investigaţie pe acest subiect. Tesla nu a comentat deocamdată în nici un fel aceste informaţii.
0
3,342
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!