Un model de Subaru, care s-a vândut cândva în doar câteva ore, în epoca internetului dial-up, într-un exemplar scos la vânzare în Cehia

1 Septembrie 2022, 21:10
Ilie Toma
În anii 90, producătorii japonezi nu doar că produceau automobile superbe, cu performanţe sportive savuroase, dar erau şi foarte avansaţi în metodele de a le vinde pe piaţă, mai ales când era vorba de ediţii speciale. În anul 1998, Subaru a scos pe piaţă o ediţie specială de Impreza STi, numită 22B, pe care a decis s-o vândă doar online, în 400 de exemplare pentru Japonia şi alte 24 de exemplare pentru alte pieţe ale lumii. Acel model s-a vândut în doar câteva ore, deşi totul se întâmpla încă în epoca internetului dial-up.
Iar ediţia asta specială nu însemna doar vreo două culori mai deosebit şi nişte abţibilduri. Ea avea până ş un motor modificat la o cilindree de 2,2 litri, în locul celei standard de 2,0 litri. Motorul cu numele de cod EJ22G era un boxer turbo de 4 cilindri, iar datele oficiale indicau aceiaşi 280 CP limitaţi prin acorduri de onoare între japonezi, şi 363 Nm. Neoficial, însă, toţi spuneau că mai ales ediţia 22B livrează mult mai mult.
Maşina era oferită doar în versiune cu două uşi şi avea şi un kit de caroserie deosebit, iar mai multe componente erau diferite, mai performante, iar aici se includeau suspensia, frânele, ba chiar şi ambreiajul! Era, deci, o ediţie supremă, creată pentru cunoscătorii cei mai avansaţi ai mărcii, or, ea fusese concepută cu ocazia jubileului de 40 de ani Subaru.
Ei bine, un exemplar din cele foarte puţine produse, a fost scos la vânzare acum în Cehia. E un Subaru Impreza 22B STi fabricat în 1998, fireşte, pentru că doar în acel an s-a fabricat, dar mai impresionant e faptul că are doar 54 mii km parcurşi în cei 24 de ani de istorie a sa!
Fireşte, e o maşină cu volan pe dreapta, pentru că doar asemenea 22B au existat. Iar acest exemplar a fost cumpărat în 2009 în Japonia şi importat atunci în Europa, iar în ultimii 13 ani a fost parte dintr-o colecţie privată.
E într-o condiţie perfectă la nivel estetic şi mecanic, ni se spune, iar imaginile par să confirme statutul de bijuterie japoneză absolută a acestei maşini.
Maşina costa, însă, exorbitant de mult. Se cere 195.000 euro pe ea în Cehia, bani de care ţi-ai putea cumpăra un Bentley nou sau un supercar. Însă preţul nu e rupt de realitate. Anul trecut, în SUA, un exemplar Impreza 22B STi cu 40 mii km parcurşi a fost vândut cu 312.555 dolari la o licitaţie! Deci, diferenţa de parcurs nefiind prea mare, maşina asta la mai puţin de 200 mii e un soi de chilipir, la o adică!
E unul din cele mai căutate şi apreciate Subaru de colecţie, până la urmă, ba chiar una din cele mai apreciate maşini japoneze de colecţie! Şi, dacă nu te mâhneşte adunarea cifrelor de kilometri de pe odometru, atunci e şi o maşină de colecţie pe care s-o savurezi cu o intensitate a performanţei pe care nici măcar modelele moderne Subaru n-o mai oferă!
0
1,437
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!