Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acesta e noul Mercedes-AMG C63S, modelul care a trecut de la V8 la un motor cu 4 cilindri şi electromotoare

21 Septembrie 2022 - 17:58
Ilie Toma
Mercedes tocmai a prezentat noua generaţie Mercedes-AMG C63S, iar informaţiile despre care vorbeam încă acum aproape un an s-au confirmat: până şi cea mai puternică ipostază a lui C-Class AMG W206 n-a primit decât un motor cu 4 cilindri în linie, ajutat de electromotoare.
Aşadar, motorul cu ardere internă e unul de 2,0 litri, turbo. De fapt, e acelaşi motor M139, prezent pe A 45 S, pe CLA 45 S, dar şi pe noile Mercedes-AMG C43 şi SL 43, doar că pe C 63 S acesta face uz de o turbină mult mai mare. Asta ar fi o problemă în mod normal, pentru că ar genera şi un turbolag pe măsură. Cei de la Mercedes au aplicat, însă, o turbină cu motor electric integrat în ea, cam cum au făcut-o şi pe Mercedes-AMG One. Astfel, turbolag-ul e aproape complet eliminat, iar din motorul de doar 4 cilindri şi 2,0 litri s-au putut stoarce 476 CP şi 545 Nm!
Lângă motor e ataşat şi un electromotor, prin curea, cu rol dublu de generator şi demaror. Însă fără un rol în propulsia propriu-zisă. Electromotorul care poate pune în mişcare maşina e poziţionat lângă putea spate şi are 150 kW, sau 204 CP. Aici lucrurile se complică extraordinar de mult.
Motorul pe benzină îşi trimite cuplul printr-o cutie automată cu 9 trepte, care face uz de un nou ambreiaj umed, fără convertorul de cuplu clasic, iar ulterior puterea de la motorul cu ardere internă a distribuită către ambele punţi, complet variabil. Propulsorul e poziţionat longitudinal, aşa că există şi un arbore cardanic spre spate. Doar că acolo în ecuaţie mai apare acel electromotor, care, culmea, mai are o cutie de viteze cu două trepte, prin care-şi trimite puterea doar către acele roţi spate. Inginerii Mercedes ne vorbesc despre actuatoare extraordinare, care vor schimba cele două trepte în acea cutie insesizabil, însă un fapt e clar — acea cutie nu va putea fi controlată prin padele de la volan şi va acţiona de capul ei, schimbând rapoarte când consideră necesar. Există chiar şi un drift mode, care va da prioritate punţii spate.
Electromotorul de pe puntea spate va fi alimentat de la o baterie de 6,1 kWh, de 400V, care a fost dezvoltată pe interior, de cei de la AMG, cu scopul primordial de a o face să reziste la exploatare intensă de circuit. Pentru asta, inginerii au trebuit să o înţese pe interior cu un circuit de răcire cu lichid. Teoretic, bateria poate asigura şi propulsie în regim pur electric, cu tracţiune pe o singură punte, dar autonomia e de doar 13 km, cu scuza că ea e făcută pentru performanţă, nu pentru autonomie. Şi dacă ţii s-o încarci la priză, află că ea poate trage doar 3,7 kW, ca modelele plug-in hibrid de acum 10 ani! Deci, cam două ore de stat la priză. Sau uiţi de încărcare şi laşi maşina să o încarce permanent.
Puterea cumulată a întregului sistem e de 680 CP, iar cuplul total — de 1.020 Nm. Noul model va putea prinde prima sută în doar 3,4 secunde, şi va avea o viteză maximă de 250 km/h în dotare standard, ce poate fi mărită la 280 km/h dacă plăteşti o dotare opţională. Apropo, noul AMG a fost prezentat în caroserie sedan şi break simultan, cu diferenţa că viteza maximă a break-ului va fi de 270 km/h.
Apropo, noul Mercedes-AMG are şi o greutatea uriaşă pentru segmentul său, din cauza bateriilor şi electromotoarelor. Masa proprie a sedanului e de 2.111 kg, iar a break-ului e de 2.145 kg. Masa totală cu tot cu sarcina utilă va fi, deci, de peste 2,5 tone în ambele cazuri.
Şi pentru că un motor de doar 2,0 litri turbo nu va suna la fel ca V8-ul precedent de 4,0 litri, maşina va avea un sistem acustic, care include generare de sunet şi pentru şofer, şi pentru cei din exterior, cu două difuzoare plasate în spate, în zona ţevilor de eşapament. Ca să creezi impresie măcar pentru trecători, că ai un motor mai masiv sub capotă, iar la viteze mai mici scuza oficială e că trebuie să te faci auzit pietonilor.
Şi cu asta, am cam spus totul, iar Mercedes-AMG C-Class W206 tocmai a schimbat o epocă, în care în locul unui motor V8 mare şi savuros a venit un motor înjumătăţit, din care s-a stors tot ce s-a putut, şi pe care s-au pus un electromotor pe turbină, unul pe curea şi încă unul pe puntea spate, cu încă o cutie de viteze cu două trepte. Vei mai jos şi un video de la premiera digitală a noului model.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter