(VIDEO) BMW cochetează cu ideea de a participa la Dakar şi Extreme E, cu un prototip enigmatic, care aleargă prin dunele deşertului din Abu Dhabi

29 Septembrie 2022, 13:38
Redacţia PiataAuto.md
O situaţie curioasă răsare de la divizia BMW din Orientul Mijlociu, care a publicat un video cu un prototip enigmatic BMW, care aleargă prin dunele deşertului din Abu Dhabi, aşa cum ar face-o la raliul Dakar, spre exemplu. Şi toate astea pe fundalul unei linişte totale din partea sediului central BMW, care n-a comunicat nimic despre o posibilă participare la Dakar sau Extreme E.
Menţionăm despre Extreme E, pentru că bolidul BMW aminteşte foarte multe de Odyssey 21, modelul omologat în cursele Extreme E, ba chiar are aceeaşi putere de 400 kW, sau 544 CP. Iar când vorbim de Extreme E, vorbim de un campionat de maşini electrice, în care acestea concurează pe distanţe scurte, în diverse regiuni ale lumii, în câteva curse care formează campionul anual, aşa cum descriam mai detaliat într-un articol dedicat. Bolidul celor de la BMW anunţă şi 1.000 Nm de cuplu maxim, dar are şi un design adaptat mării şi e construit şi plastic ranforsat cu fibră de carbon, un material pe care BMW îl stăpâneşte excelent şi care ar putea reduce greutatea totală a maşinii.
Acum toată acestea situaţie e curioasă din câteva motive. Audi a participat în acest an la Dakar cu un bolid electric, alimentat de energia produsă de un motor pe benzină şi, deşi a avut probleme pe jumătate de cursă, cealaltă jumătate evoluţia a fost bună şi toţi estimează că în ianuarie 2023 acei bolizi Audi vor fi printre favoriţii absoluţi la victorie. Şi Audi a folosit experienţa sa, ba chiar şi o bună parte a ingineriei de la bolizii din Extreme E. Prin urmare, dacă vrei să participi la Dakar cu un bolid electric, Extreme E e competiţia unde îţi poţi testa iniţial ideile, după care să mergi şi la Dakar.
Şi tocmai asta pare să facă şi BMW, or, în Extreme E sunt mult mai multe limitări, iar bolizii sunt mai standardizaţi, prin urmare materialele diferite în caroserie n-ar fi acceptate, în timp ce la Dakar ele ar avea un rol important. Bolidul celor de la BMW, care aleargă prin aceste dune, se mai laudă şi cu o cursă de 400 mm a roţilor, numai bună pentru Dakar. Şi tot acest efort de deşert ar fi prea mare doar pentru Extreme E, or acolo doar 1-2 curse pe an au loc în condiţii de teren mai provocator, iar restul chiar şi pe străzi de oraş, asfaltate. Prin urmare, cu tot efortul depus, acest video de mai jos sugerează mai degrabă o participare iniţială la Exteme E, ţinta cu bătaie lungă fiind, de fapt, participarea BMW la raliul Dakar. Iar asta ar fi foarte captivant, or, marca bavareză are o experienţă majoră în participarea motocicletelor sale la Dakar şi în participarea bolizilor MINI, dar, odată ce Audi a intrat în jocul Dakar atât de sonor, acum e nevoie şi de o concurenţă pe măsură, care ar putea fi livrată de cei de la BMW!
Vezi totul în video-ul de mai jos, înc are prototipul enigmatic aleargă prin deşert alături de alte modele BMW M, dar şi câteva X5-uri E53 clasice.
0
1,376
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!