(VIDEO) Camioanele electrice Volvo au trecut la producţia în serie, la scară mare, la fabrica din Suedia

21 Septembrie 2022, 14:48
Ilie Toma
Volvo face un pas major în era mobilităţii electrice, înaintea tuturor celorlalţi producători de camioane şi lansează producţia completă în serie a acestora, la fabrica sa Tuve din Gothenburg, Suedia, la scară mare. Şi explicăm imediat de ce e atât de important acest pas.
Aproape toţi marii producători de camioane au lansat sau cel puţin au anunţat modele pur electrice, cu baterii, în lista lor incluzându-se Scania, Mercedes, DAF, şi alţii. Dar toate acele camioane se produc după un principiu deocheat — camionul propriu-zis e asamblat pe linia normală de producţie, sărind peste partea cu asamblarea de motor şi cutie de viteze. După asta, camionul semi-fabricat intră în sectoare alăturate, unde are loc multă muncă manuală, prin care se montează electromotoarele, bateriile şi alte elemente distinctive, prezente pe un camion electric.
Toate aceste operaţiuni fac producţia camioanelor electrice mai lentă şi mult mai scumpă. Pentru cei care vând foarte puţine camioane electrice în prezent, doar de dragul de a da bine în comunicare, era o soluţie acceptabilă. Însă, producătorii care vor să iasă la cifre mari de producţie, nu mai pot asambla manual aceste camioane electrice. Iar Volvo e primul dintre producători care anunţă că a integrat deja deplin toate cele 6 modele de camioane electrice pe care le are la nivel global pe o linie completă de asamblare.
Acum, camioanele electrice vor urma acelaşi proces de fabricare ca şi cele cu motoare diesel, doar că la etapa de instalare a sistemelor de propulsie şi punţilor, pe linia de producţie vor fi livrate componentele corecte, specifice camionului electric. Asamblarea lor va fi efectuată de aceeaşi oameni, angajaţi ai fabricii, care asamblează şi celelalte camioane, iar procesul de fabricare va fi la fel de fluidizat şi consistent. La sfârşitul liniei de asamblare camioanele electrice Volvo vor fi deja pe deplin funcţionale, gata de a fi livrate, fără nevoia zecilor de ore de muncă adiţională asupra lor, la fel ca şi camioanele diesel.
Sună ca un lucru absolut elementar şi atât de necesar, încât am putea să ne întrebăm de ce nu o fac toţi ceilalţi. Iar răspunsul e în modularitatea liniilor de asamblare, care trebuie adaptate semnificativ, pentru a putea integra şi elementele propulsiei electrice. E vorba de adaptări şi pe partea de soft, dar şi pe partea de posturi de producţie şi roboţi, fapt care înseamnă investiţii, pauze în producţia actuală şi mult curaj de a face asemenea schimbări radicale într-o fabrică ce munceşte deja în ritm deplin. Mercedes, spre exemplu, după cum anunţam în ştirea de ieri despre camionul electric eActros LongHaul, planifică să integreze producţia camioanelor sale electrice pe aceeaşi linie de asamblare abia peste 2 ani, în 2024! În acest context, ceea ce au reuşit să facă acum suedezii pare şi mai important ca strategie.
Beneficiul va fi simţit imediat la Volvo. Aceste schimbări vor reduce substanţial costurile de producţie a camioanelor electrice şi vor permite creşterea semnificativă a numărului de camioane electrice produse, pentru a putea răspunde flexibil unei cereri în creştere pentru acestea.
Vezi mai jos şi un scurt video din fabrica Tuve din Suedia a celor de la Volvo, cu linia de producţie unde se asamblează deja şi camioanele electrice Volvo, inclusiv ultimul lansat, FH electric, camionul cap tractor pregătit pentru cele mai lungi distanţe.
0
1,786
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!