(VIDEO) Cum arată un motor diesel japonez care a rulat peste 1 milion de km timp de 37 ani

22 Septembrie 2022, 12:22
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori se spune că mai demult, prin anii 80-90, motoarele maşinilor erau construite mai temeinic, fiind concepute să aibă o durată de viaţă mult mai lungă. De fapt în anii 80 era absolut normal să aştepţi de la un motor bun să poată rula 1 milion de kilometri, eventual cu mici intervenţii de mentenanţă pe parcurs. Mecanicii unei companii specializate în reparaţii şi piese au dezasamblat un asemenea motor din anii 80. E vorba de un diesel de Nissan, produs acum 37 de ani, care a ajuns la cifre de parcurs de peste 1 milion de kilometri între timp.
Motorul are numele de cod SD33T şi a fost instalat pe Nissan Patrol din acei ani, dar şi pe alte câteva modele Nissan şi chiar modele americane. Motorul se producea în versiune turbo, dar şi aspirată natural, iar dieselurile aspirate natural nu erau foarte puternice, bineînţeles. Un asemenea motor aspirat natural, cu indicele SD33, dezvolta 82 CP din 3,2 litri cilindree, în timp ce versiunea turbo SD33T dezvolta 95 CP şi 237 Nm. De fapt, indicele 33 vine de la cilindreea catalogată la 3,3 litri, întrucât capacitatea cilindrică exactă era de 3.245 cm cubi.
Ei bine, motorul e unul simplu în construcţie, cu un singur arbore cu came, cu două valve per cilindru, cu o injecţie ce funcţionează la presiune mică şi poate înghiţi aproape orice calitate a motorinei cu care e alimentată. Toate componentele acestui motor, însă, sunt făcute masiv, din materiale concepute să reziste uzurii îndelungate.
Motorul dezasamblat mai jos are urme ce par să indice că a avut cuzineţii schimbaţi o dată, dar pereţii interiori ai cilindrilor denotă o uzură minimă în raport cu vârsta şi parcursul. Chiulasa a fost cea care a dat o crăpătură între valve în final, dar şi aşa motorul ar putea fi reparat şi şi-ar putea continua funcţionarea mai departe.
Vezi mai jos întreg procesul de dezasamblare şi cum arată acest motor diesel japonez care a funcţionat 37 de ani la rând. Poţi include subtitre cu traducere automatizată în limba dorită din comenzile player-ului.
0
17,950
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!