Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Erori de proiectare a maşinilor din anii 70 din Germania şi cum erau sfătuiţi şoferii să le facă faţă

2 Septembrie 2022 - 19:14
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori suntem tentaţi să credem cu nostalgie că maşinile erau construite mai temeinic şi mai bine înainte, iar la maşinile fabricate în anii 70-80 şi 90 privim adeseori cu admiraţie. Şi,la drept vorbind, cu mai puţine modele în gama fiecărui producător, exista cu adevărat o tendinţă de inginerie mai consistentă, cu mai multe rezerve implantate, pentru că exista şi percepţia că o maşină trebuie să ţină aproape o viaţă. Dar asta nu înseamnă că nu existau şi scăpări în proiectare sau maşini cu probleme.
În Germania, spre exemplu, o asociaţie locală de automobilişti publica periodic filmuleţe cu trecerea în revistă a celor mai agasante erori de proiectare a maşinilor curente în producţie, atenţionându-i pe şoferi despre ele, iar şoferii erau liberi să decidă dacă se pot împăca sau vor să le evite, sau cel puţin să fie atenţi la ele în exploatare.
Aşadar, un asemenea film din 1979, pe care-l includem mai jos, enumeră câteva erori curioase de proiectare, pe câteva din care le enumerăm mai jos.

Renault 20 şi 30 aveau lacăt centralizat, dar acesta nu putea fi operat din interior, ci doar din exterior, aşa că şoferii erau nevoiţi să scoată mâna pe geam, să se închidă din exterior.

Fiat Ritmo avea închiderea sertarului pentru mănuşi prea slabă şi după ceva timp de exploatare acesta se deschidea în permanenţă în timpul condusului, iar repararea corectă presupunea schimbarea planşei de bord sau improvizaţii mai puţin ca la carte.

• Tot Fiat Ritmo părea să fie proiectat de oameni care urau pietonii, întrucât ţeava de eşapament era întoarsă spre dreapta, la nivelul bordurii, iar când maşina trecea lângă un trotuar, le trimitea fumul din ţeava de eşapament direct oamenilor de pe trotuar.

• Proprietarii de Audi 100 GLS din anii 70 îşi rupeau în permanenţă pantalonii şi mantourile în colţurile barelor de protecţie, care erau prea ieşite în exterior şi prea ascuţite, iar hainele se agăţau de ele. Uneori aceste colţuri de rupeau cu totul.

Mercedes SL avea o eliberare atât de rapidă a frânei de mână, conectată cu pedala de frână, încât împroşca eventualul noroi de pe ea spre pantalonii şoferului când o eliberai.

• Mai multe modele de Lancia şi Alfa Romeo aveau o frână de mână care slăbea destul de repede după achiziţie, iar maşina putea pleca la vale când nu te aşteptai.
Vezi în video-ul de mai jos aceste şi alte probleme, demonstrate în imagini. Poţi include subtitre cu activarea traducerii automate în limba dorită.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter