(VIDEO) Lightyear 0, maşina electrică cu panouri solare, a stabilit recordul oficial la cel mai aerodinamic automobil din istorie

16 Septembrie 2022, 11:02
Ilie Toma
Acum câteva luni, scriam despre ingineria fascinantă a lui Lightyear 0, maşina creată de o fostă echipă de tineri ingineri entuziaşti, care tot participau la concursuri de eficienţă şi aerodinamică încă din perioada liceului şi universitării.
Foto: Tinerii de cândva, care au fondat Lightyear

Între timp, acel grup de tineri a evoluat într-o echipă de ingineri, care au fondat propria companie producătoare de maşini electrice, au atras fonduri de zeci de milioane de dolari şi au lansat în producţia de serie primul lor model, numit Lightyear 0. Prin ce e genial acesta? Prin forma sa aerodinamică, prin greutatea uşoară şi prin panourile solare pe care le are integrate, care pot furniza electricitate suficientă pentru o autonomie de 70 km pe zi. Şi întrucât şi bateria are autonomie de peste 600 km, dacă exploatezi un Lightyear 0 în condiţii de oraş, s-ar putea să nu fie nevoie să-l alimentezi cu lunile!
Ei bine, pe atunci inginerii anunţau că cifra coeficientului aerodinamic pe care au reuşit s-o atingă e de 0,19, ceea ce ar fi fost deja o cifră fenomenală, întrucât cea mai aerodinamică maşină din zilele noastre are coeficientul 0,2.
Dar acum testele oficiale în tunelul aerodinamic pentru Lightyear 0 au arătat că, de fapt, coeficientul aerodinamic al maşinii este şi mai bun, de 0,175! Iar această cifră a permis atingerea unui record absolut la cel mai aerodinamic automobil de serie produs vreodată în istorie, detronând modelul EV1 al celor de la GM, produs în anii 90, care avea un coeficient de 0,186.
Astfel, Lightyear 0, o maşină electrică a unui producător nou, creată de foşti studenţi entuziaşti, a reuşit să devină cel mai aerodinamic automobil de serie din lume, detronând cifrele tuturor celorlalţi producători cu experienţe seculare!
Vezi mai jos şi un video cu testele aerodinamice, efectuate într-un tunel specializat din Stuttgart, Germania, în acelaşi oraş în care-şi au sediul Porsche şi Mercedes.
0
1,516
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!