(VIDEO) Pompierii din Spania au testat o pătură pentru stingerea automobilelor electrice cu baterii litiu-ion

5 Septembrie 2022, 13:33
Redacţia PiataAuto.md
Incendiile maşinilor electrice, mai ales dacă acestea au baterii litiu-ion, sunt deosebit de dificile în a fi stinse, iar pompierii încă nu au o soluţie universală pentru acestea. Tocmai de asta, cel mai des asemenea incendii sunt doar controlate, pe cât e posibil, iar maşina arde inevitabil din cauza bateriei, care se poate aprinde şi ulterior, după ce flăcările au fost aparent îndepărtate. O companie norvegiană pe nume Bridgehill are, însă, o soluţie despre care spune că e cea mai simplă şi eficientă în stingerea incendiilor de maşini electrice. E vorba de o pătură realizată dintr-un material special, însă un test al pompierilor din Spania nu a dat tocmai rezultate exemplare.
Ideea de bază e relativ simplă — pătura e realizată dintr-un material ignifug şi impermeabil, care rezistă la temperaturi de peste 1.000 grade Celsius. O maşină electrică incendiată urmează a fi acoperită cu pătura, în totalitate, oprind accesul oxigenului spre focarul incendiului. Respectiv, în lipsa oxigenului, focul ar trebui să se stingă, inclusiv în zona bateriei.
Un test efectuat de pompierii din Zagaroza, Spania, acum doi ani, însă, când tehnologia norvegiană era la început, a demonstrat că iniţial, la acoperire, incendiul se temperase şi temperatura scăzuse, însă după decopertare, flăcările au izbucnit din nou. Abia după o acoperire repetată, flăcările s-ar fi potolit, dar finalitatea lipseşte din video-ul de mai jos.
Între timp, producătorul norvegian al acestor pături recomandă ca o maşină electrică incendiată să fie păstrată acoperită minim 20 minute, chiar dacă incendiul pare stins şi temperatura bateriei coboară. Aceştia au constatat că, în maşinile electrice, bateriile litiu-ion pot arde şi în lipsa oxigenului, aşa că, dacă situaţia permite, aceştia recomandă menţinerea păturii minim o oră peste maşină şi chiar evacuarea şi transportarea ei în formă învelită.
E greu de spus cât de eficient e cu adevărat această pătură în raport cu maşinile electrice şi probabil doar pompierii, din experienţă, ar putea da un verdict complet. Cert e că norvegienii au lansat deja pe piaţă acest produs şi îl vând mai ales administratorilor de parcări, feriboturi, acolo unde există o aglomeraţie mare de maşini şi un eventual incendiu trebuie izolat repede. Iar pentru a fi mai siguri, au poziţionat pătura drept o soluţue universală anti-incendiu, foarte eficientă la maşinile cu motoare tradiţionale, dar eficientă inclusiv la cele electrice, mutând, deci, accentul de la electrice. Fireşte, producătorul norvegian şi-ar dori să vândă tehnologia şi pompierilor, creând pentru ei o plapumă reutilizabilă de până la 30 de ori, dar deocamdată nu există informaţii depline despre câte departamente de pompieri din Norvegia ar fi cumpărat asemenea pături. Vezi mai jos testul pompierilor din Spania, făcut acum doi ani, cu un Nissan Leaf electric.
0
2,348
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!