(VIDEO) Un moldovean a transformat un Subaru vechi pe care-l deţine într-o maşină electrică, păstrând şi motorul pe benzină

6 Septembrie 2022, 21:28
Redacţia PiataAuto.md
Un mesaj venit la redacţie de la un vizitator ne-a sugerat că în Chişinău, cineva vinde un Subaru foarte bizar, care pare să aibă un sistem spartan de propulsie electrică, făcut în condiţii de casă. Subiectul ne-a intrigat mult, aşa că l-am contactat pe proprietarul lui Subaru. A răspuns domnul Valeriu, proprietarul maşinii, care ne-a confirmat că a transformat cu propriile mâini maşina japoneză într-un soi de electromobil. L-am întrebat dacă putem trece să-l vedem pe viu şi să ne povestească mai mult despre maşină, iar peste puţin timp ne-am şi văzut.
Domnul Valeriu, proprietarul acestui Subaru, nu e inginer de profesie, nu e nici măcar electric, dar l-a captivat subiectul maşinilor electrice şi a tot explorat internetul până când şi-a zis că ar putea încerca să facă de unul singur un sistem de propulsie electrică, în cele mai simple condiţii posibile. A căutat special o maşină cu tracţiune integrală, pentru că avea ideea de a decupla puntea spate şi a o conecta la un electromotor, în timp ce puntea faţă ar rămâne propulsată de motorul pe benzină, nemaifiind nevoie de vreo omologare în asemenea mod, în viziunea sa.
A găsit un Subaru Justy din 1995, ş a făcut exact asta. A scos arborele cardanic din cutie, lăsând motorul pe benzină să propulseze doar puntea faţă. A montat un electromotor de doar 3,5 kW de la un stivuitor bulgar Balkancar, cu tot cu elementele de control ale acestuia. A conectat electromotorul cu partea rămasă a arborelui cardanic, iar astfel puterea e transmisă direct spre diferenţialul spate al maşinii.
Şi-a instalat pe planşa de bord un întrerupător aproape anecdotic, în care are poziţie neutră, înainte şi înapoi a electromotorului, iar la picioare şi-a pus o pedală adiţională.
Atunci când merge pe benzină, foloseşte pedala obişnuită, iar când merge pe electricitate, o foloseşte pe cea adiţională. Ideea e că Valeriu poate folosi fie un sistem de propulsie, fie celălalt.
Electromotorul pe care l-a montat acum nu poate genera electricitate, deci nu recuperează. Soluţia la care se gândeşte proprietarul de Subaru e să monteze un generator de 24V pe motorul pe benzină, pe care să-l conecteze cu bateriile şi să le încarce astfel. Deocamdată, însă, nu are baterii potrivite. A experimentat cu 4 baterii uzate, cumpărate de la un parc de dezmembrări, doar ca să se convingă că sistemul funcţionează. Acum a mai cumpărat două baterii litiu-ion, dar sunt prea slabe ca să asigure propulsie şi mai are nevoie de trei.
Moldoveanul a făcut toată construcţia de pe maşina sa în doar câteva zile. În video-ul de mai jos, pe care l-am filmat ad-hoc, cu telefonul, domnul Valeriu povesteşte chiar el despre maşina sa, despre cât i-a luat transformarea şi despre ce ar vrea să facă mai departe.
0
6,157
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!