Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Acesta e primul camion electric creat în Rusia de la instituirea sancţiunilor şi se bazează pe un UAZ

12 Octombrie 2022 - 17:12
Redacţia PiataAuto.md
Industria auto din Rusia a fost pusă la pământ, practic, de sancţiunile internaţionale şi de valul de companii care au ales să plece de bună voie din Rusia şi să nu mai furnizeze componente pentru mărcile ruseşti. Marea majoritate a fabricilor stagnează încă total, doar o fabrică AvtoVAZ funcţionând, alături de UAZ, un producător chinez şi parţial câteva fabrici de camioane şi camionete, printre care Kamaz şi GAZ. Despre modele noi nici nu poate fi vorba, întrucât şi modelele curente au fost simplificate. Iar în tot acest context, răsare o ştire care se voia un soi de rază de lumină, şi anume crearea primului camion electric rusesc de la instituirea sancţiunilor internaţionale încoace. Da, e camionul de mai jos şi are un aspect cel puţin bizar.
Camionul e construit pe baza platformei modelului UAZ Profi, care e o versiune de camionetă bazată pe UAZ Patriot, cu cadru dur. Camionul a primit o cabină atât de rectangulară, încât aminteşte de o mulţime de alte obiecte şi mai puţin de un camion. Parbrizul său va fi şters de un ştergător imens, preluat de la vreun troleibuz, probabil, sau ceva şi mai mare. Toate farurile şi elementele de iluminare sunt circulare din seria celor universale vândute pe site-urile chinezeşti, oglinda e fixată pe nişte şuruburi bizare, iar despre alinierea uşii cu caroseria se poate vorbi mult. În schimb, jantele amintesc de modelele Lada cu tuning din anii 90.
Cabina e realizată din materiale compozite şi creatorii camionului ţin să accentueze că ea e făcută 100% cu forţele inginerilor din Moscova. De altfel şi compartimentul de încărcare al camionului are doar structura sa din metal sudat manual, iar panourile sunt tot din materiale compozite. Nu ştim cum au calculat inginerii, dar aceştia menţionează că acest camion electric ar putea transporta 1,5 tone de sarcină utilă.

Şi mai curioase sunt datele despre sistemul de propulsie electrică. Acest camion, prevăzut aparent să transporte 1,5 tone, are un motor electric de doar 15 kW, adică doar 20 CP! Şi ca totul să nu sune atât de sumbru, creatorii lui promit că vor face şi o versiune cu putere dublă, de 40 CP, cândva, în viitor.
Foto: Aşa arată interiorul camionului electric rusesc

Energia vine dintr-o baterie despre care se menţionează doar că e litiu-ion şi are 400 Ah. Se mai spune că ea ar fi capabilă să asigure camionului o autonomie de 250 km, dar, cum se va traduce asta în viaţa reală, rămâne de văzut. Nu e clar dacă această creaţie va ajunge cu adevărat în producţia de serie sau cât ar costa. Deocamdată vorbim doar de un camion creat şi doar de intenţii anunţate de a-l pune în producţia de serie, dar de la intenţii până la produse propriu-zise e cale lungă şi incertă în contextul actual. Ah, da, camionul are şi o denumire — îi spune Concordia.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter