Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

BMW R63, motocicleta de acum 93 ani, care a marcat o întreagă epocă, într-un exemplar cu ataş, scos la vânzare în Germania

27 Octombrie 2022 - 21:21
Ilie Toma
BMW R63 e un model de motocicletă mai puţin cunoscut, pentru că a fost produs mai demult şi în mai puţine exemplare. Doar cunoscătorii avansaţi ai cronologiei de modele BMW ştiu că acest model a avut o influenţă determinantă în multe modele ulterioare BMW, vreme de decenii la rând, ba chiar şi până astăzi motociclete precum R18 au elemente şi filosofie ce derivă din acest model.
BMW R63 a fost lansat încă în anul 1928 şi a fost primul model BMW care avea motor cu valve în partea superioară a cilindrilor. Era un motor boxer răcit cu aer, de doi cilindri, cu 750 cm cubi, iar pentru mulţi dintre pasionaţii de motociclete din răsărit asta ar putea să le amintească şi de Ural. Şi aşa cum ştim, Ural a fost clonat de pe un model BMW de mai târziu, care avea acelaşi concept de motor.
În 1928, însă, asemenea motoare erau o raritate absolută. Acest propulsor de BMW dezvolta 25 CP şi era cuplat la o cutie de viteze cu 3 trepte, iar puterea era transmisă roţii spate prin intermediul unui arbore cardanic. Modelul a produs senzaţie la timpul său, fiind unul din cele mai scumpe şi cele mai performante, reuşind să ajungă şi în competiţii de motorsport.
Apropo, BMW R63 avea o construcţie interesantă a suspensiei faţă, cu mici foi de arcuri, care asigurau efectul de amortizare şi absorbţie.
Motocicleta despre care vorbim azi e fabricată în 1929 şi a fost livrată nouă unui proprietar din Elveţia. A fost dotată cu un ataş rar, produs de Royal Seitenwagen, care-i formează o completare frumoasă de design.
BMW-ul R63 a stat în proprietatea primului cumpărător elveţian până după al doilea război mondial, fiind astfel ferit de intemperiile timpului. După asta a fost deţinută de un colecţionar vreme îndelungată, după care a fost cumpărată de un alt colecţionar şi expusă static în muzeul acestuia.
Prin urmare, motocicleta are o istorie formidabilă. Dar totodată, faptul că a fost expusă mai mult static şi nu a mers intens de mulţi încoace, înseamnă că un viitor proprietar ar trebui să-i facă o reanimare tehnică amplă, pentru a se asigura de longevitatea de mai departe a acestei motociclete.
Însă acest BMW R63 e într-o stare impecabilă, în esenţă. Şi, privindu-l, e aproape incredibil că vorbim despre o motocicletă produsă acum 93 ani!
Şi ştii ce mai e cu adevărat incredibil? Faptul că în decursul carierei sale de doar doi ani au fost produse doar 794 exemplare de BMW R63! Deci, nici o mie de asemenea motociclete, iar câte din ele au supravieţuit vreme de 93-94 ani rămâne ceva ce putem intui cu aproximaţie. E cert, însă, că o asemenea motocicletă de colecţie e o raritate absolută.
Motocicleta va fi vândută la o casă de licitaţie, însă, la 26 noiembrie 2022. Nu are un preţ minim stabilit, dar e clar că preţul real va urca foarte sus, pentru o piesă atât de specială!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter