După ce a plătit salarii timp de 8 luni într-o fabrică stagnată, Hyundai anunţă că vrea să se retragă din Rusia

19 Octombrie 2022, 13:18
Redacţia PiataAuto.md
Imediat după începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la diferenţă de doar câteva zile, majoritatea producătorilor auto au anunţat fie oprirea producţiei, fie ieşirea imediată de pe piaţa Rusiei, închiderea sau vinderea fabricilor şi chiar întreruperea livrărilor de componente către alte fabrici din Rusia sau a maşinilor fabricate în alte ţări. Totuşi, grupul coreean Hyundai Kia a mizat pe o plasare a operaţiunilor sale pe pauză, în speranţa unei redresări rapide a situaţiei, din care ar putea avea de câştigat. Fabrica sa a stagnat din cauza imposibilităţii logistice de a o asigura cu componente, dar coreenii au continuat să vândă maşini fabricate în alte ţări o perioadă.
Acum, după 8 luni în care au ţinut fabrica stagnată, plătind salarii în mărime de 75% la angajaţii care stau acasă, coreenii se plâng că povara e prea mare şi vor să scape de ea. De două luni, aceştia nu au vândut nicio maşină în Rusia, nici măcar din cele fabricate anterior şi staţionate pe teritoriul fabricii, iar cererea de maşini noi a scăzut şi mai mult în Rusia pe fundalul mobilizării anunţate. Respectiv, cei de la Hyundai au anunţat că ei nu mai pot plăti salarii şi impozite aferente pentru o fabrică ce stagnează atât de mult şi intenţionează să se retragă din Rusia.
Printre variantele de retragere se discută vinderea fabricii, dacă va exista un cumpărător interesat. Între timp, ei au început procesul de conservare a fabricii şi linie de producţiei, scoţând de acolo maşinile fabricate complet sau incomplet şi tot ce reprezintă componente mobile ale fabricii, localizate în regiunea Sankt Petersburg. Aici se fabricau o parte din modele, iar o altă parte se fabricau în Kaliningrad, prin contract, la fabrica Avtotor, împreună cu modele BMW, producţia fiind îngheţată şi acolo. Pe lângă asta, coreenii cumpăraseră anterior şi o altă fabrică de la GM, lângă Sankt Petersburg, pe care planificau s-o retehnologizeze şi să pună în producţie mai multe modele, dar asta se întâmpla până în luna februarie, iar ulterior planurile de modernizare a acelei fabrici au fost abandonate.
Acum, dacă nu se va găsi niciun cumpărător, fabricile Hyundai vor fi pur şi simplu închise, angajaţii vor fi concediaţi, iar entitatea juridică ce deţine aceste proprietăţi va avea activitatea suspendată sau lichidată, Hyundai retrăgându-se astfel din orice activităţi de producţie din Rusia.
0
1,693
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!