(FOTO) Cum a fost şi ce maşini au participat la competiţia de autocross de ieri din Moldova

31 Octombrie 2022, 09:18
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre pasionaţii auto din Moldova îşi pot aminti că traseul de la Coloniţa, de lângă Chişinău, era locul în care şi cu 10 ani în urmă, şi cu 15 ani şi mai mult, se desfăşurau periodic curse de autocross. De ce anume disciplina de autocross s-a înrădăcinat acolo, discutăm mai jos, dar ieri a asemenea curse mai au loc uneori şi în zilele noastre. Maşinile sunt cu totul altele faţă de cele de acum 5 sau 10 ani, fireşte, dar încă mai există entuziasmul participanţilor, care mişcă aceste lucruri înainte.
Moldova nu are campionate de raliu avansat sau rallycross, nu are nici alte forme de curse pe circuite asfaltate, în care competiţia ar dura tur după tur, pentru că nu avem niciun circuit profesionist în ţară. Există doar competiţiile ce presupun deplasări scurte, în linie dreaptă sau în derapaje controlate, sau doar cele trial, ce ţin de offroad cu maşini speciale. Iar în acest context, disciplina de autocross s-a înrădăcinat de multă vreme ca o formă entry-level de motorsport, care poate fi desfăşurat pe un traseu acoperit doar cu pământ, neavând nevoie nici măcar de pietriş.
Şi autocross-ul e deschis spre mai multe tipuri de maşini participante, de la cele derivate din modele standard, care primesc nişte simplificări, perfecţionări şi o cuşcă de protecţie, până la buggy uşoare, achiziţia şi pregătirea acestor maşini neavând nevoie de bugete de milioane şi fiind în limita forţelor unor echipe mici şi independente, adeseori create în familie sau între prieteni, din pur entuziasm.
Iar acest entuziasm şi această deschidere spre echipe mici e poate cea mai frumoasă parte din ceea ce mai păstrează vie flacăra acestui sport în Moldova. Din păcate, însă, federaţiile de sport nu prea se au bine cu comunicarea publică şi pur şi simplu uită de multe ori să anunţe public aceste evenimente altfel decât în pagini de evenimente create în reţelele sociale. De această dată, din fericire, cei de la BMW Club Moldova au fost printre organizatori şi au avut grijă măcar de asigurarea prezenţei unui fotograf la eveniment şi a publicării unor imagini.
Ei bine, revenind la cursa de ieri, au existat maşini interesante, care au concurat intens. E interesant că printre ele s-au făcut remarcat mai multe exemplare Audi, care lipseau anterior. Se pare că piloţii noştri au descoperit performanţe sistemului quattro în asemenea curse.
Au existat şi vehicule buggy, ca de obicei, nu au lipsit nici exemplare Subaru, care au fost întotdeauna adorate de sportivii moldoveni.
Şi nu au lipsit nici micile tamponări din timpul cursei, specifice acestui tip de autocross pe traseu scurt şi îngust, când participă mai multe maşini pe acelaşi circuit.
Până la urmă, a fost ceva frumos în Moldova, făcut din mult entuziasm, care ar merita văzut de mai multă lume.
Sursa foto: BMW Club Moldova
Fotograf: Anastasia Croitor

0
2,518
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!